logo transparend vojvodina uzivo

Begović na zatvaranju Sajma tehnike: Nauka ne poznaje granice

BEOGRAD – Ovogodišnji Sajam tehnike i tehničkih dostignuća zabeležio je 30 odsto veću posećenost, specijalni gost sajma bila je Kina sa svojih 30 kompanija izlagača i osim što posećenost pokazuje da ljudi vide snagu nauke u svakodnevnom životu, šalje se jasna poruka da „nauka ne poznaje granice“, rekla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović na ceremoniji zatvaranja sajma.

„Velika mi je čast da se ponovo obratim na zatvaranju 66. Međunarodnog sajma tehnike. Svim učesnicima i posetiocima zahvaljujem na pameti, trudu, energiji i inovativnosti zahvaljujući kojoj smo malo pomerili granice ove jedne izložbe koja, kako sam čula komentare, počinje da izgleda kao jedna ozbiljna svetska izložba vezana za nauku i inovacije“, rekla je ministarka.

Dodala je da je brojke posetilaca i izlagača pokazuje kolika je snaga u nauci, ali i koliko su važne inovacije, koliko tehnološke inovacije i tehnološki razvoj utiču na svakodnevni život.

„Kao društvo treba intenzivno da radimo na daljoj edukaciji, na inovacijama. Bilo je sjajnih inovacija ovde i ja se nadam da će od ovih ideja nastati nove startap kompanije i da će neka doživeti uspeh i na našem i svetskom tržištu, a vidim da ima taj potencijal“, ocenila je ministarka.

Begović je ambasadoru Kine u Srbiji Li Mingu dodelila zahvalnicu za učešće Kine na sajmu, a on je tom prilikom istakao da je Kina ove godine prvi put bila počasni gost kao i da su uspešno svedočili o novim granicama razvoja nauke i tehnologije.

„Nauka i tehnologija čine svet boljim, kao i prijateljstvo naših naroda i saradnja u oblasti nauka i tehnologija. Nedavno je predsednik Si Đin Ping boravio u Srbiji sa predsednikom Vučićem dogovorili su se da inovatrska saradnja bude nova tačka rasta u bilateralnim odnosima. Sa povećanim ulaganjem Vlade Srbije u inovacionu infrastrukturu, inovacije u nauci i tehnologiji su ostvarile veliki napredak, a međunarodni i regionalni uticaj Srbije značajno se povećao“, rekao je Li.

Dodao je da su Srbija i region centralno-istočne Evrope jedni od najvažnijih partnera Kine u nauci i tehnologiji, a da će Kina u budućnosti nastaviti da podržava koncept otvorene saradnje, od koje svi imaju korist.

„Da se držimo izvornog duha saradnje i nastavimo tradicionalno prijateljsvo Kine i Srbije“, poručio je Li.

Postavku Srbije na ovogodišnjem Sajmu tehnike činilo je 114 pojedinačnih postavki, 63 izlagača i više od 30 kompanija iz Kine, na dva nivoa, odnosno 6.000 kvadratnih metara.

Nagrade ovogodišnjeg Sajma tehnike za najuspešnije izlagače i učesnike dodelila je ministarka i to Institutu za ispitivanje materijla a.d. Beograd, Istraživačko- razvojnom institutu Lola za vertikalni obradni centar Lola, a posebna priznanja za eksponate koji doprinose razvoju tehnike pripala su izlagačima Tehnološko-metalurškom i Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu (UB) za tehnologiju proizvodnje funkcionalnog piva obogaćenog fenolom jedinjenjima iz semenki grožđa.

Begović je priznanja dodelila i Naučno-tehničkom parku Niš za 3D magnetnu kameru, Institutu za medicinska istraživanja UB za dijetetski suplement na bazi grožđa dobijenog iz otpadne klanične krvi u stabilizovanom stanju, Medicinskom fakultetu UB za primenu sistema proširene realnosti u medicini, Institutu za nukelarnu nauku Vinča za antibakterijsku masku za mobilne telefone i Naučno-tehnološkom parku Čačak za edukativni robot.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.