Begović na promociji povodom inicijative za izbor “Inženjerke godine”

U Srbiji je udeo zaposlenih inženjerki na fakultetima i institutima izuzetno visok u odnosu na evropske norme, izjavila je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, povodom inicijative za izbor “Inženjerke godine”, koja je pokrenuta u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Cilj ove inicijative je podsticanje mladih žena da se opredele za studije iz oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike, a ministarka dr Begović naglasila je da je od posebne važnosti motivisati devojke, posebno u osnovnim i srednjim školama da, kada razmišljaju o svojoj karijeri, razmisle o inženjerskim naukama kao opciji za budućnost. “To je važno zbog suočavanja sa globalnim izazovima na koja mi moramo dati rešenja,” rekla je ona.

“U Srbiji imamo preko 50 odsto studentkinja na fakultetima, zaposlenih žena na fakultetima 50 odsto, dok je u naučnim institutima prisutno preko 60 odsto zaposlenih žena. To je izuzetno visok procenat u odnosu na evropske norme”, navela je ministarka.

Kako je objasnila, želja je da se pronađu žene iz ovih oblasti koje će na pravi način motivisati devojke, a sve u cilju povećanja broja žena u inženjerstvu.

“Inženjerske oblasti su neophodne za razvoj čovečanstva, a niko to bolje neće uraditi nego naše inženjerske”, rekla je dr Begović.

Ovom prilikom u ministarkinom prisustvu potpisan je i Memorandum o saradnji na zajedničkom projektu povodom izbora za “inženjerku godine”, čiji su pozpisnici PKS, kompanija Simens Srbija i udruženje “Inženjerka godine”.
U maju će, kako je najavljeno, biti izabrano deset finalistkinja koje će biti odraz široke palete najinspirativnijih inženjerki, dok će u junu na svečanosti u PKS-u biti proglašena inženjerka godine.

Izbor za “Inženjerku godine” je prvi izbor u okviru šire inicijative da se javnosti u Srbiji predstave inženjerke iz različitih kompanija i institucija, one koje bi svojom ličnošću i radom mogle da budu primer i inspiracija mladim ženama koje se nalaze pred izborom budućeg zanimanja.

Dr Begović sa srednjoškolcima iz Smedereva: “Mladi su naša budućnost koju moramo usmeriti ka nauci”

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija pri Vladi Republike Srbije ugostila je u zgradi Vlade srednjoškolce, maturante Gimnazije u Smederevu.

Ovi srednjoškolci u okviru posete Beogradu, koju njihova škola za maturante tradicionalno organizuje petnaesti put, imali su prilike da se upoznaju ministarkom, državnim sekretarom Vukašinom Grozdićem, kao i rektorom Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladanom Đokićem, prilikom čega su imali mogućnost da postave pitanja koja ih interesuju i na njih dobiju odgovore, kao i da obiđu zgradu Narodne skupštine Republike Srbije.

Ministarka dr Begović ove maturante upoznala je sa radom Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, sa posebnim osvrtom na planiranu izgradnju BIO4 kampusa, prilikom čega ih je pozvala da se osmele da u što većem broju u idućoj akademskoj godini upišu fakultete koji ih zanimaju, prilikom čega je posebno naglasila da se nada da će se što veći broj njih usmeriti ka prirodnim naukama i inženjerstvu, dok je rektor prof. dr Đokić ovim učenicima predstavio njihove potencijalne mogućnosti za studiranje na Univerzitetu u Beogradu.

“Vlada Republike Srbije mlade prepoznaje kao našu budućnost, koju moramo usmeriti ka nauci i podržati da se njom bave u što boljim uslovima”, rekla je ministarka dr Begović, navevši da su naučni instituti, inovacioni centri, naučno-tehnološki parkovi i fakulteti otvoreni ka mladim ljudima koji će u budućnosti doprinositi njihovom radu i nauci u Srbiji uopšte.

“Važno je mladima pokazati da postoji mnoštvo mogućnosti, ne samo za bavljenje naukom i istraživanje, već i za pokretanje startap kompanija na osnovu inovativnih rešenja razvijenih u naučnim i istraživačkim institucijama”, navela je dr Begović, naglasivši da vidi veliki potencijal u akademskoj zajednici kao pokretaču razvoja Republike Srbije i budućem važnom osloncu domaće ekonomije.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: