Begović: Inovacije i nove tehnologije – obećavajuće polje saradnje sa Italijom

Jelena Begović
BEOGRAD – Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je danas da očekuje se nastavak dobre saradnje sa Italijom u okviru “Horizonta Evropa”, programa Evropske unije za istraživanje i inovacije.

Ona je podsetila da Srbija i Italija imaju potpisan Sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji, koji je ratifikovan 2013. godine, i kroz ove programe omogućeno je održavanje bilateralnih naučnih i mobility programa, uključujući i Program Grande Relevanza bilateralne saradnje, saopštilo je resorno ministarstvo.

“U ovom trenutku su u toku pregovori o objavljivanju novih bilateralnih projekata”, najavila je Begović na onlajn događaju pod nazivom “Saradnja Italije i Srbije u okviru Horizont Evropa”, koji su organizovali Ambasada Italije i italijanska Agencije za promociju evropskih istraživanja (APRE ) zajedno sa srpskim Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Ona je naglasila da su, paralelno s tim, srpski univerziteti takođe razvili snažnu saradnju sa italijanskim univerzitetima i naučnim institucijama. “Veoma sam srećna što vidimo ovakve statistike u vezi sa programom Horizont 2020, a to je da smo dosad ostvarili 242 programa u saradnji sa italijanskim kolegama, što Italiju čini drugom po obimu evropskom zemljom sa kojima Srbija sarađuje u ovoj oblasti. Očekujem da će se u okviru Horizont Evropa ovaj trend nastaviti i smatram da je upravo to jedan od razloga zbog kojih smo danas ovde – da izgradimo nove mostove sa Italijom”, rekla je Begović.

Ona je, takođe, najavila održavanje srpsko-italijanskog biznis foruma, na kome će biti istaknute informacione tehnologije, saradnje između univerziteta i veštačka inteligencija, sve u cilju produbljivanja saradnje između Italije i Srbije. Prema njenim rečima, tehnologija već menja svet i pomaže čovečanstvu da se suoči sa velikim izazovima u oblasti medicine, poljoprivrede i proizvodnje hrane, energetike, klimatskih promena ali i zaštite životne sredine. “Nauka može i hoće da igra krucijalnu ulogu u našem budućem razvoju, ali takođe je i odlična osnova za našu saradnju i partnerstvo. Koristeći moć nauke možemo napredovati ka održivijoj i boljoj budućnosti za sve”, zaključila je Begović.

Teme današnjeg onlajn događaja bile su saradnja u istraživanju u poljima od zajedničkog interesa, kao što su između ostalog i veštačka inteligencija, proizvodnja hrane, agrotehnologija i proizvodi na bio bazi. “Ministarstvo je odlučno i posvećeno na nekoliko ciljeva kada se govori o daljem razvoju Srbije”, rekla je dr Begović. “Prvo su promocija i podrška nauci i obrazovanju sa fokusom na odličnim rezultatima, drugo su naučna istraživanja u funkciji tehnološkog razvoja društva, treće naučna otkrića u oblasti razvoja inovacija kroz transfer tehnologija, a kao doprinos ekonomskom razvoju Srbije, a četvrto je razvoj strartap ekosistema Srbije, kao mosta koji povezuje nauku i tržište, i nauku i znanje kao odgovor na globalne izazove kroz saradnju i internalizaciju već postojećih rešenja.” Ona se osvrnula i na činjenicu da su upravo ovo osnovni stubovi budućeg razvoja Republike Srbije, koji su deo naše osnovnih strategija – Strategije pametne specijalizacije, Strategije za nauku i tehnološki razvoj, Strategije za razvoj veštačke inteligencije i Strategije za razvoj startap ekosistema. “Naš cilj je da privučemo eksperte, koncentrišemo znanje, usporimo odliv mozgova, želimo da donesemo investicije i koncentrišemo infrastrukturu kako bismo stvorili povoljno okruženje za razvoj i promociju inovacija i inovativnog preduzetništva”, rekla je dr Begović.

Italijanski ambasador Luka Gori takođe je istakao važnost predstojećeg foruma i saradnje između Italije i Srbije. Najavio je i dalje produbljivanje odnosa dve države, kao i prisustvo italijanskog predsednika na otvaranju ovog foruma, navodi se u saopštenju. “Italija će nastaviti da pruža snažnu podršku Srbiji”, poručio je gospodin Gori. Pored ministarke dr Begović i ambasadora Gorija, na događaju su govorili između ostalih i ministarka zdravlja pri Vladi Republike Srbije dr Danica Grujičić, kao i predstavnici APRE, direktor Instituta za fiziku u Beogradu Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za veštačku inteligenciju Srbije Dubravko Ćulibrk, kao i istaknuti predstavnici italijanskih univerziteta, kompanija i instituta iz ovih oblasti.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: