Begović: Gradnja Bio4 kampusa počinje iduće godine

Brnabić i Begović u Singapuru
SINGAPUR – Izgradnja Bio 4 kampusa u Srbiji počeće u avgustu ili septembru sledeće godine i trajaće oko dve godine, izjavila je danas ministarka za nauku, inovacije i tehnološki razvoj Jelena Begović, a premijerka Ana Brnabić ocenila da će novi kampus mnogo značiti za srpsku nauku i ekonomiju.

Brnabić je tokom boravka u Singapuru novinarima prenela da je o ideji bio kampusa mnogo slušala od ministarke Begović i čitavog tima koji se time bavio skoro dve godine.

„Bilo je vrlo inspirativno videti ovakav kampus, to je jedan od prvih biotehnoloških kampusa u svetu i bilo je dobro čuti da smo na pravom putu. Tako da je ovo možda i finalna potvrda da sada krenemo u izdavanje lokacijskih uslova i već sledeće godine u izgradnju našeg Bio4 kampusa“, rekla je premijerka.

Ona je ocenila da će to mnogo značiti za Beograd, za Srbiju i za našu nauku i ekonomiju, ali, kako kaže, to je jedan jako dobar znak da Srbija nastavlja da ide dalje i da može da nastavi da gradi uspeh koji je postignut u digitalizaciji u proteklih pet godina.

„Očekujem da će nam to u narednim godinama doneti brži ekonomski razvoj, odnosno dalji rast plata, rast penzija i sve jače Srbije“, zaključila je premijerka.

Begović je posle obilaska Biopolisa u Singapuru, rekla da kada je nastajala ideja o izgradnji srpkog projekta Bio4 kampusa, Biopolis je bio vodilja.

Istakla je da je veoma zadovoljna da ono što je predviđeno da se gradi u Beogradu predstavlja preslikanu veoma uspešnu priču Biopolisa.

„Mislim da je izgradnja Bio4 kampusa strateška odluka države i, mogu da kažem kao naučnik, jedna od najboljih ideja koje smo imali u proteklih nekoliko decenija što se tiče ulaganja u nauku. Planiramo da početak izgradnje ovog kampusa bude negde avgust-septembar 2023. godine i planirano je da radovi traju oko dve godine, što znači da 2025. godine dobijamo nešto sasvim novo u nauci“, rekla je ministarka.

Istakla je da je u Singapuru bilo veoma korisnih saveta od ljudi iz Biopolisa.

„Ako sve to budemo uradili i sproveli u delo, mislim da nas čeka veoma svetla budućnost što se tiče biotehnologije i uvođenje koncepta bioekonomije u srpsku ekonomiju i srpsko društvo“, ocenila je ministarka.

Dodaje da je Biopolis, što se tiče biotehnologije, na globalnom nivou postala vrlo prepoznatljiva, ali kaže da im je trebalo skoro 20 godina da dođu do ovog nivoa.

„Verujem da nikad nije kasno i verujem da neke stvari mogu da se urade brže, posebno ako koristimo iskustva i neke greške koje su drugi pravili“, zaključila je Begović.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.