logo transparend vojvodina uzivo

,

Bečej: Ministarka uručila ugovore za energetsku sanaciju domaćinstava

BEČEJ – Ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handanović zajedno sa predsednikom opštine Bečej dr Vukom Radojevićem uručila je danas ugovore građanima opštine Bečej koji su ostvarili pravo na subvencije za energetsku sanaciju domaćinstava.

Potpisano je 130 ugovora sa 117 domaćinstava, a za ove potrebe podrške građanima Opština Bečej izdvojila je 10 miliona dinara, koliko je obezbedilo i Ministarstvo rudarstva i energetike.

Foto: opština Bečej

„U prethodne dve godine oko 190 domaćinstava je energetski sanirano. Prošle nedelje smo potpsali ugovor za novi projektni ciklus mera energetske sanacije i zajednički sa resornim ministarstvom obezbedili 20 miliona dinara. Novina je da će od ove godine biti izdvojene značajno veće subvencije za domaćinstva sa nižim primanjima, koja će moći da ostvare subvencije do 90 odsto ukupne vrednosti investicije“, rekao je dr Vuk Radojević.

„Više od polovine sredstava otići će na zamenu stolarije, međutim imamo 41 domaćinstvo koje će zameniti svoje kotlove modernijim i efikasnijim. Čak osam domaćinstava će ugraditi solarne panele i moći će da proizvode sopstvenu električnu energiju. Znamo da Srbija obiluje sunčanim danima, a mi kao ministarstvo i vlada želimo da podstičemo što veći broj kupaca-proizvođača i druga postrojenja na solarnu energiju. Ovim merama smanjujemo potrošnju energije i račune, a pre svega smanjujemo emisiju štetnih gasova“, izjavila je ministarka Đedović Handanović.

Foto: opština Bečej

Opština Bečej je u okviru projekta sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, uz podršku Ministarstva energetike i rudarstva,izabrana kao jedna od 10 lokalnih samouprava u kojoj će biti realizovana investicija implementacije obnovljivih izvora energije za potrebe daljinskog sistema grejanja.

Foto: opština Bečej

„Geotermalna voda iz bušotine koja je u vlasništvu Opštine Bečej treba da bude stavljena u funkciju daljinskog sistema grejanja, biće urađeno povezivanje sa postojećim sistemom i prelazak na obnovljiv izvor energije. Reč je o revolucionarnom projektu istorijskog karaktera jer će za sva vremena rešiti pitanje daljinskog grejanja na teritoriji opštine Bečej. Odobrena je okvirna vrednost projekta oko 7 miliona evra i u narednim danima nas očekuje potpisivanje ugovora i definisanje detalja“, izjavio je predsednik opštine Bečej.

Ministarka i predsednik opštine Bečej su na kraju potpisivanja ugovora sa građanima opštine Bečej zajedno otišli u obilazak jedne porodične kuće u Bečeju kako bi videli rezultate projekta koji su prošle godine iskoristili.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.