“Trudnice jedu za dvoje” je izraz koji nije toliko daleko od istine
Trudnoća sa sobom donosi mnoge lepote i zanimljivosti formiranja novog života o kojima do nedavno i nismo mnogo znali. Pa tako, nova istraživanje Durham Univerziteta potvđuju da su sada proširena znanja o razvijanju čula kod nerođenih beba, posebno čulo ukusa i mirisa.
Kako navodi Cosmopolitan, u istraživanju u kojem je učestvovalo sto žena u različitim periodima trudnoće, u vidu tableta, je konzumiralo 440 grama karotina i 400 grama kelja u prahu, kako bi se uz pomoć 4D skenera snimile bebine reakcije i ekspresije lica na pojačan ukus.
Ispostavilo se da, kada bi majka uzela kelj u prahu, beba bi napravila grimasu kao da plače, dok je nakon karotina mogao da se vidi smešak na licu bebe.
Naučnici navode da veruju kako bebe čulo ukusa imaju tako što udišu i gutaju amnionsku tečnost koja ih konstantno okružuju tokom trudnoće. Iako su analize još u toku, trebalo bi da se otkrije više o preferencijama u hrani nakon rođenja.
Sada pratimo ove bebe da vidimo da li se navikavaju na ukuse ako su izložene na duži rok – istakla je vođa istraživačkog tima Bejza Ustun: – U ovoj fazi, zamolili smo majke da konzumiraju ukus šargarepe ili kelja svaki dan u poslednje tri nedelje trudnoće. Nakon porođaja testiramo bebe i njihove reakcije na kelj i šargarepu u toku prvog meseca života. Očekujemo da ćemo videti manje reakcija uplakanih na kelj ako su fetusi bili izloženi kelju u materici jer su navikli na njegov ukus.
Stručnjaci veruju da ono što majke biraju da jedu u toku trudnoće može da uticče na detetov izbor hrane nakon rođenja.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.