”Barbi” sa skoliozom: Nova inkluzivna lutka

Nova ”Čelsi” lutka (”Barbina” mlađa sestra) ima klasičnu roze haljinu i braon kosu, ali ona je prva lutka u istoriji koja ima zakrivljenu kičmu i nosi protezu za skoliozu.

”Nova linija će pomoći u smišljanju interesantnih likova i priča, ali doprinosi i razvijanju empatije i društvene svesti kroz igru”, smatra Lisa Meknajt, predsednica kompanije ”Barbi”, opisujući proces razmišljanja i motivaciju za projekat.

Cilj kompanije je da se deci predstavljaju različita tela, kako bi im se razvijalo razumevanje za druge, ali i da mališani mogu da pronađu sebe u omiljenim igračkama i da prihvate svoje telo sa svim mogućim ”nesavršenostima”. ”Barbi” je predstavila novu lutku u saradnji sa neurohirurgom i specijalistom za deformitete kičmenog stuba kod dece, doktorom Lukom Macizinom, kako bi dizajn bio što bliži realnosti.

”Bila mi je čast da radim na ‘Čelsi’ i pobrinem se za postizanje tačnog prikaza njenog oblika i položaja kičme,” govori doktor Luk, ”Ova lutka je sjajna prezentacija za malu decu i adolescente sa dijagnozom skolioze i za one koji nose kičmenu protezu, radujem se da je vidim na policama.”

”Trudimo se da lutke imaju različita tela, kako bi deca mogla videti i ‘Barbi’ verziju sebe. Ponosni smo na kreiranje prve lutke sa protezom za kičmu koja može da se skida,” dodaje Lisa.

Skolioza kod dece se najčešće otkriva kada krenu u prvi razred, tokom školskih pregleda. Česta je u uzrastima od osnovne škole pa sve do adolescencije, tako da je ”Čelsi” namenjena za godine u kojima se deca najviše razvijaju.

”Barbi” je bila jedna od prvih linija lutaka koja je uvela različite nacionalnosti i boje kože još u osamdesetim godinama, a vremenom se inluzivnost razvila i na različite oblike tela. Pored proteze za kičmu, postoje lutke i sa invalidskim kolicima još od devedesetih godina.

Na leto prošle godine, kompanija ”Barbi” je dizajnirala lutke bez kose, sa vitiligom ili sa protezama za noge i ruke.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: