Banjai: Grad Pančevo i UNDP zajedno u borbi protiv ambrozije

PANČEVO – Grad Pančevo i UNDP su potpisali ugovor o realizaciji projekta „Mere za unapređenje kvaliteta vazduha u Pančevu“.

Katarina Banjai, članica gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj kaže da je ovaj projekat je deo projekta „EU za zelenu agendu u Srbiji“ koji uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i resornog ministarstva sprovodi UNDP u saradnji sa ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom.

„Mera sa kojom smo mi konkurisali je bolja kontrola ambrozije, jer nam je zaista važno da koncentraciju ambrozije u vazduhu držimo pod kontrolom i za to postoje dva razloga. Prvi je što polen ambrozije izaziva alergijske reakcije kod velikog broja ljudi, a drugi razlog je što ambrozija spada u prirodne emitere PM čestica, a vazduh u našem gradu je i dalje najopterećeniji suspendovalim česticama. Naravno, polen u mnogo manjoj meri doprinosi povećanju vrednosti PM-ova nego saobraćaj, industrija, individualna ložišta, ali je potrebno sa svih strana delovati“, kaže Katarina Banjai.

U okviru ovog projekta planirana je nabavka opreme za košenje, uklanjanje ambrozije, monitoring polena i promotivne aktivnosti.

„Što se tiče opreme za košenje, svu nabavljenu opremu dobiće JKP Zelenilo koje će na terenu sprovoditi mehaničko uklanjanje u periodu od jula do septembra i biće obuhvaćene neuređene zelene površine. Što se tiče monitoringa polena, to je naša redovna aktivnost koju sprovodimo od 2010. godine, s tim što će se sada akcenat staviti na polen ambrozije sa ciljem da se pokažu efekti košenja ambrozije“, kaže Banjai.

Ona dodaje i da projekat podrazumeva i promotivne aktivnosti.

„Pomenula sam i promotivne aktivnosti. One će se odnositi na kampanju u digitalnom obliku putem društvenih mreža i uključuje izradu video klipa o tome kako i kada ukloniti ambroziju u svom domaćinstvu. Ista tema biće i u okviru terenske kampanje koja će obuhvatiti održavanje javnih prezentacija u Pančevu i svim naseljenim mestima“, kaže Katarina Banjai.

Ovaj projekat će trajati do decembra ove godine, a njegova vrednost je 86.000 dolara. 50% od te vrednosti su sufinansirajuća sredstva obezbeđena kroz inicijativu EU za zelenu agendu u Srbiji, a ostalih 50% Grad Pančevo iz svojih redovnih aktivnosti koje su svakako planirane za 2024. godinu.

„Za ovu godinu mi smo planirali 8 miliona dinara za mehaničko uklanjanje, 12 miliona za hemijsko uklanjanje ambrozije i 3 i po miliona za monitoring polena. Svake godine Grad Pančevo izdvaja značajna sredstva i sprovodi mere koje definitivno daju rezultate jer se uočava opadajući trend. Ukoliko posmatramo period od pet godina, možemo primetiti da su koncentracije polena ambrozije upola manje. Taj veliki pad se vidi u 2021. godini i od tada stagnira. Ali zato mi i dalje preduzimamo korake kako bi se polen ove biljke još više smanjio, jer kao što sam već napomenula polen ambrozije ima visok alergeni potencijal i izdvaja se kao najveći biološki zagađivač vazduha u Pančevu i okolini“, kaže Banjai.

Cilj ovog projekta je da se unaprede kapaciteti grada Pančeva za bolju kontrolu ambrozije kroz nabavku nove opreme, zatim da se u što većoj meri ukloni ambrozija i da se podigne svest javnosti o štetnom uticaju alergenih vrsta polena na zdravlje i mogućnost prevencije.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.