Banatski fruštuk i 12. Festival banatske kuhinje održani u Izbištu

VRŠAC – Centar Izbišta zamirisao je jutros na divan Banatski fruštuk, a brojni posetioci tiskali su se među tezgama da probaju mnogobrojne đakonije, koje su udruženja žena iznela na 12. Festival banatske kuhinje i tradicionalni Banatski fruštuk u Izbištu.

Park u centru Izbišta bio je krcat tezgama i đakonijama udruženja žena, a bilo ih je čak 24 iz raznih krajeva Banata, ali i sa druge strane Dunava. Takođe, druga udruženja i sportski klubovi organizovali su kuvanje gulaša, pasulja, čorbe, ali i zavrteli po neki ražanj. Veselo i ukusno od ranog jutra bilo je u Izbištu, a manifestaciju su posetili i predstavnici Grada Vršca.

“Današnja manifestacija veoma je uspešno održana i čestitam mesnoj zajednici Izbište na odličnoj organizaciji. Utisak je da su se svi uželeli druženja i ovakvih skupova, pa se može primetiti da su svi danas i veoma emotivni. Sva hrana ovde je spremljena sa velikom ljubavlju i sve te recepte koje su učile od svojih majki i baka gospođe su divno prezentovale. Zaista su spremili mnogo đakonija, mnogo više od jednog doručka i zato bih pozvao ljude da posećuju ovakve manifestacije koje neguju našu kulturu i tradiciju. To je lepa prilika da se podsetimo divnih specijalteta koji su specifični za Banat gde živi mnogo nacija i gde se prepliće mnogo kultura i sve ove pripremljene đakonije odraz su svih događaja koji su kroz istoriju obeležili ovo područje”, istakao je Dejan Santrač, zamenik gradonačelnice Vršca.

Na samom kraju, podeljene su i nagrade za najbolje. Nagrada za najlepši astal sa fruštukom pripao je Udruženju žena “Uljmanke”, Najukusnije staro banatsko jelo napravilo je Udruženje invalida i građana iz Boke, a slatki kolač “Kao nekad” udruženje “Veliko hrabro srce” iz Malog Bavaništa.

“Hvala svim udruženjima, učesnicima i gostima i nadam se da ćemo nastaviti da rastemo kao manifestacija i da nastavimo da čuvamo našu tradiciju. Sve to ne bismo mogli bez Grada Vršca koji nam je i ovoga puta mnogo pomogao”, istakla je Goca Beljin iz izbištanskog udruženja žena.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: