Banane su mnogima omiljeno voće koje jedu i kao doručak uz ovsenu kašu ili kao brzinsku užina i večera. Tiramisu je jedna od omiljinejih i traženijih poslastica širom sveta. A bananamisu mu dođe kao spoj banana i kremastog kolača s kafom.
Ukoliko ste se uželeli deserta s bananom, predlažemo vam da isprobate ovu brzu tortu, koju od milja možemo nazvati – bananamisu.
Sastojci
Za biskvit
4 jajeta
4 velike kašike šećera
4 kašike brašna
malo maslaca i prezli za kalup
Za natapanje biskvita
100 ml neskafe
Za fil
400 ml slatke pavlake
50 g šećera u prahu
500 g mascarponea
3 banane
sok od 1 limuna
kakao
Priprema:
1. Kalup za torte s odvojivim obručem premažite s malo maslaca, pospite prezlama i stavite sa strane.
Uključite rernu na 180 Celzijusovih stepeni. Razbijte jaja, ubacite u njih šećer i mutite dok se smesa ne udvostruči i postane svetložuta. Zatim u smesu dodajte prosejano brašno i lagano ga umešajte špatulom ili varjačom, nikako mikserom. Ulijte smesu u kalup, stavite u zagrejanu rernu i pecite oko 15–20 minuta, dok se biskvit ne odvoji od kalupa i ne postane zlatnožut na površini.
Pustite biskvit da se hladi u kalupu i pripremite krem.
2. Slatku pavlaku mutite mikserom dok malo ne očvrsne. Zatim dodajte šećer i mutite dok šlag ne postane čvrst. U zasebnoj posudi mikserom malo razradite maskarpone, a zatim ga ubacite u šlag i laganim ručnim mešanjem sjedinite sastojke u kompaktni krem, pa ga stavite u frižider.
3. Skuvajte neskafu i njome natopite koru.
4. Banane oljuštite, prerežite ih na pola po dužini i širini, poprskajte ih sokom od limuna i posložite po ohlađenom biskvitu. Možda će vam zatrebati više banana, zavisno o njihovoj veličini i veličini kalupa, pa računajte na to.
5. Prelijte banane i biskvit kremom. Malo protresite kalup kako bi se krem spustio i po potrebi je zagladite špatulom, a tortu zatim stavite u frižider na nekoliko sati. Bilo bi idealno da prenoći u frižideru. Pre serviranja posipajte tortu kakaom.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.