Austrijski parlament iduće nedelje zabranjuje ustaški skup

– Austrijski parlament doneće iduće nedelje odluku o zabrani okupljenja ustaša u Blajburgu.

Odbor za unutrašnja pitanja parlamenta već je jednoglasno doneo odluku da se zabrani skup u Blajburgu, zbog činjenice da je svake godine najveće okupljanje ekstremnih desničara, neonacista.

Guverner austrijske pokrajine Koruška Peter Kajzer pozdrvaio je odluku parlamentarnog odbora.

„Bilo je krajnje vreme da Ministarstvo unutrašnjih poslova usliši zahteve iz svoje nadležnosti i zabrani skup“, naglasio je Kajzer.

Parlamentarni odbor je došao do zaključka da zbog činjenice da se na toj komemoraciji odaje počast fašističkom ustaškom režimu treba, prema zakonu o okupljanju, zabraniti okupljanje.

Kajzer je naglasio da je ta odluka važan signal da na teritoriji Austrije neće biti tolerisana desničarska i fašistička okupljanja.

On je podvukao da posebno Austrija zbog svoje suodgovornosti za zločine nacizma, ima posebnu dužnost da se suprostavi svakim fašističkim tendencijama.

Inače, Kajzer je oduvek bio protivnik okupljanja u Blajburgu, ali je ukazivao da nije u njegovoj nadležnosti zabrana takvog skupa.

„Uvek mi je bilo jasno da samo vlada, konkretno Ministarstvo unutrašnih poslova, može da ima uticaja na taj skup“, objasnio je on.

Kajzer očekuje da Ministarstvo sada dalje deluje kako bi se sprečilo da pojedinci poremećenog shvatanja zloupotrebljavaju komemoraciju, koja će kao crkveni obred moći dalje da se služi.

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: