Astronomi su napravili mapu kretanja opasnih asteroida, jedan izdvojili kao posebno opasan

Astronomi su identifikovali 28 asteroida za koje kažu da je verovatnoća veća od nule da imaju “bliski susret” sa Zemljom u budućnosti

Neke stvari su jednostavno neizbežne, pa je neizbežno i da će se jednog dana neka velika stena iz svemira srušiti na Zemlju. Ovo se već dešavalo milijardama godina u prošlosti i nastaviće da se dešava milijardama godina u budućnosti.

Čovečanstvo je do sada imalo sreće, jer nismo morali da se suočimo sa katastrofalnom pretnjom iz svemira u vidu ogromnog asteroida. Međutim, ako želimo da obezbedimo našu dugoročnu budućnost na Zemlji, nauka će takođe morati da nas pripremi za neizbežnost da veliki asteroid udari u Zemlju, u nekom trenutku u dalekoj budućnosti.

Brojne organizacije širom sveta prate dešavanja u svemirskom okruženju Zemlje i Sunčevom sistemu. Oni kreiraju mape i kataloge svih potencijalno opasnih objekata blizu Zemlje, ili takozvanih NEO (Near Earth Object). Veće svemirske stene predstavljaju veću pretnju, ali ih je, srećom, manje u našem komšiluku.

Sada imamo pouzdane mape skoro svih potencijalno opasnih asteroida većih od jednog kilometra u prečniku. Ovo je u najmanju ruku korisno jer asteroidi veličine kilometra imaju potencijal ne samo da zbrišu čitave gradove, već mogu da izazovu značajnu štetu po životnu sredinu širom sveta.

Da bi procenili rizik koji predstavljaju ovi veliki asteroidi blizu Zemlje, tim astronoma je predvideo njihove orbite za narednih hiljadu godina. Njihova analiza sugeriše da nijedan od ovih kilometarskih NEO ne predstavlja značajan rizik za nas.

Poteškoće u predviđanju orbita velikih asteroida

Međutim, naučnici imaju poteškoća da predvide orbite ovih velikih svemirskih stena nakon tog perioda. To je zato što u orbitalnoj dinamici male promene mogu dovesti do velikih efekata u ogromnim vremenskim razmacima. Mala razlika u količini zagrevanja koji asteroid prima od Sunca, ili neočekivano povlačenje sa Jupitera, moglo bi da pošalje asteroid na putanju koja će na kraju udariti u Zemlju za nekoliko hiljada godina, prenosi Zimo.

Opasan kandidat

Astronomi su proučavali najbliži mogući susret poznatih opasnih NEO i Zemlje. Posebno su ispitali kako se ovo najbliže rastojanje menja tokom stotina i hiljada godina.

Oni su to uradili kroz seriju simulacija koje su iscrtale što je moguće više mogućih orbitalnih putanja s obzirom na neizvesnosti u trenutnim orbitalnim pozicijama i brzinama NEO-a.

Identifikovao je jedan poseban NEO, asteroid 7482, kao posebno opasan. Ovaj asteroid će u narednim milenijumima provesti značajnu količinu vremena u blizini Zemlje. Iako to ne znači nužno da će pogoditi našu planetu, to znači da asteroid 7482 predstavlja najveću šansu za sudar u navedenom vremenskom periodu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: