logo transparend vojvodina uzivo

APR: Većina finansijskih institucija lane poslovala pozitivno

SRBIJA – Finansijske institucije su u prošlogodišnjem poslovanju pokazale stabilnost i na nivou većine grupa aktivnih institucija zabeležen je pozitivan rezultat, objavila je Agencija za privredne registre (APR) i navela da su banke, kao glavni nosioci finansijskog sistema, ostvarile pozitivan rezultat od 87,76 milijardi dinara, što je za 77,9 odsto više nego pre godinu dana.

Nastavljeno je ukrupnjavanja bankarskog sektora, pošto je u Srbiji lane poslovala 21 banka, dve manje u odnosu na prethodnu godinu, što je posledično dovelo i do smanjenja broja zaposlenih za 192 radnika u odnosu na prethodnu godinu.

U sektoru osiguranja ostvaren je dobitak od 8,21 milijardu dinara, koji je za 26,1 odsto manji nego 2021. godine.
Pad je zabeležen i na tržištu lizinga, na kome je 12 davalaca finansijskog lizinga stvorilo dobitak od 1,04 milijarde dinara, što je za 14,4 odsto manje nego prethodne godine.

Poslujući na plitkom i malom tržištu kapitala, brokersko-dilerska društva ostvarila su pozitivan neto rezultat koji je smanjen za 52,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u izveštaju APR-a.
Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima ostvarila su ukupan dobitak od 203 miliona dinara koji je umanjen za 12,3 odsto, dok je broj zaposlenih u njima ostao približan onom iz 2021. godine.

Društva za upravljanje investicionim fondovima ostvarila su gubitak od osam miliona dinara, a poslovalo je jedno društvo više nego u 2021. godini.
Dobrovoljni penzijski fondovi, njih sedam i otvoreni investicioni fondovi sa javnom ponudom, kojih je 24, čijom imovinom su upravljala pomenuta društva, takođe, su zabeležila negativne rezultate.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.