logo transparend vojvodina uzivo

Apple u potrazi za AI partnerstvom

VAŠINGTON – Kompanija Meta Platforms, matična kuća Facebooka, pregovara o integraciji svog modela generativne AI u nedavno najavljeni sistem veštačke inteligencije za iPhone kompanije Apple.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada Apple planira da doda tehnologiju drugih AI kompanija na svoje uređaje, a posle izveštaja da je razmatrao potencijalno partnerstvo sa kompanijom Google, piše Wall Street Journal.

 Takođe se očekuje da će Apple razgovarati o partnerstvima sa drugim AI kompanijama u različitim regionima, kao što je Kina, gde je OpenAI chatbot ChatGPT, koji podržava Microsoft, zabranjen.

AI startap Anthropic bio je u pregovorima sa kompanijom Apple o postavljanju svog generativnog AI na Apple Intelligence.

Meta i Anthropic su odbili da komentarišu, dok Apple još nije odgovorio na zahtev za komentar. Diskusije još nisu finalizovane i mogle bi pasti u vodu, izvestio je WSJ, dodajući da bi ugovori sa Appleom pomogli AI kompanijama da dobiju širu distribuciju svojih proizvoda. Veličina potencijalne finansijske dobiti je nejasna, ali su pregovori uključivali prodaju premijum pretplata na njihove usluge kroz Apple Intelligence, navodi se u izveštaju.

AI startup Perplexity takođe je bio u pregovorima sa Appleom o donošenju svoje generativne AI tehnologije na Apple Intelligence, rekao je izvor upoznat sa situacijom.

Apple je ovog meseca najavio dugo očekivanu AI strategiju, rekavši da će integrisati novu Apple Intelligence tehnologiju u svoj set aplikacija, uključujući Siri, i uvesti ChatGPT na svoje uređaje, dok signalizira da planira da se diferencira od rivala Microsofta i Google-a stavljajući privatnost „u srž“ svojih funkcija.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.