APATIN – Ugostitelj Nandor Kratofil iz Kupusine gostima u restoranu “Marina” nudi kolač Makoš reteš, jednu od omiljenih poslastica Kupusinaca. Restoran Marina je jedini u okolini koji nudi ovaj tradicionalni kupusinski kolač sa makom posetiocima.
– Na meniju našeg restorana su domaća jela, tu je neizostavni roštilj i riblji specijaliteti jer u restoranu pored Dunava mora za jelo biti ribe. Veoma smo dobri u pripremanju ovih jela, u što se naši gosti mogu uveriti, kaže Nandor Kratofil. Dobra jela prate i dobri deserti, a Nandor je odlučio da svojim gostima ponudi jedan od najpoznatijih domaćih slatkiša iz Kupusine: Mákos rétes (Makoš reteš). Najbliži prevod je pita sa makom, mada Nandor kaže da se ne može tačno prevesti.
– U Kupusini se makoš služi na svadbama i svi ga vole, ko god ga proba oduševljen je, a kako želim da se bavim tradicionalnim jelima došao sam na ideju da ga uvedem u restoranski meni i odlično ide. Sem na ručak, ljudi dolaze na kafu i makoš, što nas raduje, kaže Nandor.
Ugostitelj je kolač zavoleo jer ga je pravila njegova baka. Bila je toliko vešta da je ovaj kolač izrađivala za svadbe i prodavala ga. Danas ga za Nandorove goste pravi uspešna mlada Kupusinka koja je u selu već poznata po odličnom makošu.
– Ono što ga čini posebnim je nadev, kolač je pun maka, ali zaista obilato napunjen. Više je maka nego testa. Specifično je što se mak ne melje nego se meša sa šećerom i batom lomi u drvenim avanima, najčešće izrađenim od drveta trešnje. Bat je težak, a i posao lomljenja maka zahteva dosta snage pa ga u Kupusini uvek lome muški članovi domaćinstva. Broj udara ima jaku simboliku, tačno 365 puta koliko ima dana u godini. Tek tada je smesa spremna za kolač. Testo se mesi ručno i razvlači po stolu da bude tanko toliko da, po pričanju, promaja može da ga pocepa. Tako tanko testo se brzo suši pa domaćica mora biti brza u spravljanju kolača da ne bi radila sa krtim testom. U pitu se dodaje domaći pekmez koga ima svaka kuća u Kupusini i pravljen je po seoskom receptu, ništa iz prodavnica. U kolaču nema kvarljivih sastojaka i može da traje i više od nedelju dana, ako ga ukućani ne pojedu pre toga, kaže šaljivo Nandor.
Preduzimljivi Kupusinac se nada da će kolač Makoš riteš bolje ići od sladoleda, čak i u letnjim danima, a za sada se njegove nade ostvaruju. Izuzetna potražnja kolača potvrdila je ugostitelju da je napravio pravi potez uvođenjem tradicionalnog kolača u meni koji nudi ukus domaće kuhinje.
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.