Apatin: Nova medicinska oprema u Banji Junaković

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Banja Junaković

Zahvaljujući sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Junaković“ u prethodnom periodu je zanovila svoju medicinsku opremu, čime je znatno poboljšala kvalitet svojih usluga. Od dobijenih 2.469.000 dinara ova ustanova je zamenila kade za gornje i donje ekstremitete, za hidroterapiju, i nabavila dva magneta sa solenoidima za magnetnu terapiju. Od Zorana Milisavljevića, glavnog fizioterapeuta, saznali smo karakteristike novih magneta, koji su, između ostalog, atestirani i za lečenje od posledica kovid infekcije.

Oni su visoke rezolucije i njihovo indikativno polje je široko, od lečenja i rehabilitacije postraumatskih, postortopedskih stanja, kod lomova kostiju, mekih tkiva, istegnuća, istegnuća zglobova, ligamenata i slično. Zatim, indikaciono područje je veliko kod reumatskih oboljenja i kod drugih neuroloških lokalnih oboljenja, objašnjava Milisavljević.

Podsećamo, tokom 2019. godine Specijalna bolnica za rehabilitaiju „Junaković“ dobila je, takođe od Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, 6.380.000 dinara, od kojih su nabavljena četiri multifunkcionalna aparata koji imaju deset terapeutskih struja, a po prvi put su se opremili i sa savremenim kolor dopler ultrazvučnim aparatom sa četiri sonde koji pomaže u dijagnostici različitih oboljenja. 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)

Prvenstveno, novi ulrazvučni aparat u ovoj ustanovi nam pomaže za otkrivanje kardiovaskularnih oboljenja i endokrinoloških oboljenja, prvenstveno štitaste žlezde. Takođe, sa njim je moguće pregledati krvne sudove, a imamo i ginekološku sondu za ginekološke preglede, izjavio je dr Nikola Mrđenov, specijalista interne medicine i kardiologije.

Kako saznajemo od direktorke Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Junaković“, Dragane Mrđenov, ova ustanova ima za cilj da zanovi komplet medicinsku opremu. Plan za naredni period je nabavka još četiri nova magneta, obnova laserske terapije, te nabavka novih hidromasažnih kada.   

Rehabilitacija je od velikog značaja, jer na taj način održavamo i radnu sposobnost i zdravlje ljudi. Naravno da je nama u cilju da kvalitet naše zdravstvene usluge bude na zavidnom nivou i to naš primarni cilj. Imamo obučen kadar za to. Imamo trenutno tri lekara fizijatra, jednog lekara internistu kardiologa, angažovanog lekara internistu endokrinologa koji nam je značajan za program edukacije pacijenata obolelih od šećerne bolesti. Imamo dobro obučen kadar, visoko stručan kadar, to su viši fizioterapeuti, imamo srednji kadar u dovoljnom broju, koji se stalno podvrgavaju različitim metodama edukacije.

Nabavkom nove, kao i zamenom dotrajale medicinske opreme, uz stručan medicinski tim, Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Junaković“  ne samo da je poboljšala kvalitet svojih usluga, već se i našla na vrhu lestvice najboljih ustanova zdravstvene zaštite u zemlji.

Tagovi:

Pročitajte još: