AP Vojvodina će nastaviti da podržava predstavljanje naših vinara u svetu

Na svečanoj skupštini Udruženja proizvođača grozđa i vina „Srem – Fruška gora“ održanoj u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu dodeljena su priznanja najuspešnijim vinarima u protekloj godini, a predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović tim povodom je izjavio da će Vlada nastaviti sa podrškom vinarima i vinogradarima širom Vojvodine.

Prema njegovim rečima, Udruženje vinara „Srem – Fruška gora“ njedri kvalitet i nastavlja sa velikom vinarskom i vinogradarskom tradicijom u Sremu.

– Imamo velike ambicije i u ovoj godini. Jedan deo proizvođača vina predstaviće se u Njujorku u narednih nekoliko meseci, što znači da smo opredeljeni da sa znatnim finansijskim sredstvima kada je reč o predstavljanju naših vina budemo prisutni ne samo u Srbiji i regionu već i na onim mestima gde vinogorje kao što je fruskogorsko zaslužuje da bude – istakao je Mirović.

Predsednik Udruženja proizvođača vina i grožđa „Srem – Fruška gora“, Gordan Bašić izjavio je da svi projekti Udruženja za osnovnu ideju imaju promociju Fruške gore kao značajne vinske regije.

– Mi imamo običaj da se okupimo jednom godišnje i blizu obeležavanja Svetog Trifuna koji je naša vinogradarska i vinarska slava i da nekako krenemo u novu proizvodnu godnu što se tiče grozđa, a posle berbe i vina i da svi zajedno pokažemo šta sve ima Fruška gora i šta smo mi sve u stanju iz te Fruške gore kroz grozđe i vino da iznedrimo – rekao je Bašić.

Izdavač časopisa „Vino&fino“ Igor Luković kaže da su Fruškogorci u poslednje vreme počeli više da se bave sortama koje čine identitet jedne regije, uz one internacionalne.

– Fruška gora je vezana uz vinogradare i uz vino. Kakvo je to vino i njegov kvalitet vidi se po rezultatima koji stižu u poslednjih nekoliko godina na adrese fruškogorskih vinarija. Ostalo je još puno posla da se uradi, puno teroara da se istraži i puno velikih vina da se napravi – kazao je Luković.

Udruženju je u prvom planu završetak elaborata za geografsko poreklo Fruška gora. Uz onaj koji je već urađen za Srem, žele da privuku sve koji proizvode vino, i motivišu ih da shvate benefite koje udruživanje i zajedništvo donosi.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: