Antologijski meč Marija na AO: Jedan od najboljih ikada

Susret je potrjao do oko tri sata ujutru po lokalnom vremenu

Teniska godina samo što je počela, a već imamo možda i najbolji meč ove 2023. godine. Legendarni Endi Mari je feniks, neuništiv je! Igrao je protiv publike i protiv domaćeg Tanasija Kokinakisa punih šest sati, do 04.00 časova ujutru po lokalnom vremenu. Mnogi su do tada već odlučili i da napuste tribine, ali nisu bili svesni da bi prisustvovali istoriji, jer Britanac je napravio čudo – 3:2 (4:6, 6:7, 7:6, 6:3, 7:5)!

Kao što rekosmo, meč je trajao skoro šest sati, da budemo konkretni pet sati i 50 minuta. Endi je gubio rezultatom 2:0 u setovima i 5:2 je u petom setu imao Tanasi Kokinakis. Verovatno ni sam Britanac ne zna gde je pronašao snagu da napravi epski, jedan od najvećih preokreta ikada na Australijan openu.

Kao pravi ratnici su se borili njih dvojica. Onda kada je delovalo da je sve gotovo i da će Tanasi završiti meč u tri seta bez ikakvih muka protiv legendarnog Britanca, Endi se izdigao kao feniks iz pepela i napravio nam meč koji zaista dugo nećemo zaboraviti. Sjajni udarci, energija… Sve je išlo u korist epske predstave.

Već u prvom setu moglo je da se primeti da Tanasi ima u svojim rukama ritam koji prevashodno njemu odgovara. Pomagala mu je zdušno i domaća publika koja ga je gurala u svakom momentu i davala mu dodatnu motivaciju i gorivo. Nije bilo mnogo prilika za brejk u ovom delu, a i sve koje su se ukazale, bile su na Marijev servis. Jednu takvu je Australijanac iskoristio u petom gemu i stigao do presudne prednosti. Nakon toga nije bilo problema da se posao zaključi.

Drugi set je doneo novu dramu, koja je još jednom pripala Tanasiju. Izgubio je Endi servis onda kada mu vreme nije, u devetom gemu, što je omogućilo Kokinakisu da servira za osvajanje ovog dela igre. Imao je Australijanac čak tri set lopte, ali je želja Britanca nadvladala, pa smo otišli u tajbrejk. Međutim, tamo nije bilo novog čuda, pošto je domaća uzdanica stigla do 6:2, a potom iskoristila treću set loptu.

Kako je krenuo treći set, delovalo je da čudo jednostavno neće biti moguće i da će Endi morati da se oprosti od Australijan opena već na drugom koraku posle tri seta. Izgubio je servis momentalno, gubio je sa 2:5 i servirao je za opstanak u čitavom meču. A onda…

Kao da je neko rekao – stoj! Izborio se Mari sa pritiskom, poravnao rezultat i uveo nas u novi tajbrejk. Tamo je na snazi bila igra živaca. Gotovo naizmenično su servise gubili i jedan i drugi. Dobra stvar po Endija je ta što je uglavnom on konstantno bio u prednosti, a na kraju je realizovao jedinu set loptu koja mu se ukazala za produžetak drame.

Epski je bio početak i četvrtog seta. Ukupno šest brejk lopti videli smo u prva tri gema ovog dela i to bez oduzetog servisa na obe strane. Naposletku, Endi je bio taj koji je napravio predah i prednost u šestom gemu, bio je u naletu, a to se domaćoj publici nije baš dopalo, jer je njihova nada bila u daljem padu. Dodao je Endi još dva gema do kraja i uveo nas u peti, odlučujući set.

Polako su krenuli da gube snagu i jedan i drugi, pa su gemovi u poslednjem, petom setu, bili kratki, sa malo poena i šansi za brejk, kojih nije ni bilo do sedmog gema. Nije tada uspeo Endi da zada konačni udarac, ali jeste u 11. gemu. Imao je četiri brejk lopte, uspeo je da iskoristi jednu, a potom je u narednom gemu proslavio veliku pobedu.

Nema sumnje da će mu ovo dati dodatno gorivo i motivaciju da ode još koji korak dalje, pogotovo sada kada je njegova strana žreba “počišćena”. U narednom kolu ga čeka Roberto Bautista Agut iz Španije, a u eventualnoj osmini finala Tomi Pol i Dženson Bruksbi, obojica iz SAD.

Do tada, prepričavaćemo ovaj spektakl…

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: