logo transparend vojvodina uzivo

Andrej Drobnjaković: Pet zlatnih medalja sa Stemko Olimpijade su mi veliki podstrek

BEOGRAD – Učenik Matematičke gimnazije Andrej Drobnjaković, koji je na međunarodnoj Stemko Olimpijadi u Singapuru proglašen apsolutnim pobednikom takmičenja i Srbiji doneo pet zlatnih medalja, izjavio je da te medalje za njega znače podstrek i da je to potvrda za njegov trud i rad, kao i dokaz da i dalje može da pomera svoje granice.
Foto: mg.edu.rs (Matematička gimnazija)

On je za Tanjug naveo da se takmičio u pojedinačnim kategorijama iz fizike, matematike, biologije i hemije, ali da je uzeo učešće i u timskom inženjerskom izazovu.

Olimpijada je organizovana tako da se učenik takmiči u jednoj ili u dve kategorije, ali sam ja sebi postavio izazov da se takmičim u sve četiri, a to, naravno, zahteva ogromnu koncentraciju tokom tih 180 minuta takmičenja, jer je preda mnom bilo 120 zadataka, pa je konstantan napor bio potreban za ostvarenje uspeha, rekao je Drobnjaković.

Istakao je da je konkurencija bila ogromna, i da je više od 200 učesnika iz raznih zemalja Evrope, Azije i Afrike učestvovalo.

Za kvalifikacije na Olimpijadu bilo je potrebno da ostvarim najbolji rezultat od svih učenika Matematičke gimnazije, rekao je Drobnjaković i dodao da mu mnogo znači podrška Matematičke gimnazije, direktorke i svih profesora koji su mu pomogli pri učenju i tokom takmičenja.

„Voleo bih da upišem IMT, Harvard, Kembridž ili neki od prestižnih fakulteta, kako bih tu stekao znanje, i da se jednog dana vratim u Srbiju i podstičem učenike da se bave disciplinama kojima se bavim“, kaže Drobnjaković.

Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije u Beogradu, kaže za Tanjug da ju je poziv za međunarodno takmičenje Stemko veoma obradovao jer je to jedinstveno takmičenje zbog mogućnosti takmičenja iz matematike, fizike, biologije i hemije, kao i zbog mogućnosti takmičenja sa učenicima iz celog sveta.

Andrej Drobnjaković je u kvalifikacijama u kojima je učestvovalo 15 hiljada učenika bio apsolutni pobednik iz hemije a finale Stemkoa u Singapuru bila je prava prilika da pokaže svoj talenat, rekla je Mirjana Katić.

Ona dodaje da je Andrej sa pet zlatnih medalja ostvario i daleko prevazišao velika očekivanja koja su svi zajedno imali.

Navela je da će sutra u 13 časova u svečanoj sali Matematičke gimnazije, Društvo matematičara Srbije i Društvo fizičara Srbije najboljim takmičarima, pobednicima SMO i SFO, dodeliti nagrade.

Na istoj svečanosti, prvi put Ministartvo prosvete, Društvo fizičara Srbije i Matematička gimnazija, dodeliće nagradu „Mihajlo Sporić“ najboljem takmičaru iz fizike u Srbiji, u znak sećanja na jednog od najtalentovanijih mladih fizičara Srbije, bivšeg učenika Matematičke gimnazije, koga smo prerano izgubili, rekla je Katićeva.

Pročitajte još:

 

 

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.