logo transparend vojvodina uzivo

Amerikanci se više plaše sajber terorizma nego nuklearnog rata

Veliki broj Amerikanaca, tačnije 85% ispitanika, istakao je sajber terorizam kao pretnju koja nadmašuje sve ostale brige, uključujući mogućnost nuklearnog rata

Prema najnovijem istraživanju koje je sprovela istraživačka kuća Gallup, većina Amerikanaca identifikovala je sajber terorizam kao „kritičnu pretnju“ koja bi mogla da im predstavlja najveću opasnost u narednih deset godina.

Ova telefonska anketa sprovedena je tokom februara na uzorku od 1008 punoletnih ispitanika koji žive u svih 50 saveznih država i u Vašingtonu.

Veliki broj Amerikanaca, tačnije 85% ispitanika, istakao je sajber terorizam kao pretnju koja nadmašuje sve ostale brige, uključujući mogućnost nuklearnog rata. Ova zabrinutost je univerzalna među političkim strankama, sa demokratama i republikancima koji ga ocenjuju kao kritičnu pretnju sa stopom od 86%. Među nezavisnim kandidatima, 79% je izrazilo sličnu zabrinutost.

Prema Miki Eojang, zamenici pomoćnika ministra obrane za sajber politiku, sposobnosti koje su nekada bile ekskluzivne za državne aktere sada su dostupne za kupovinu na dark webu zbog pojave ne-državnih aktera u svetu sajber kriminala.

Istraživanje Gallup-a također otkriva da Amerikanci gotovo podjednako smatraju razvoj nuklearnog oružja Severne Koreje i Irana drugom najkritičnijom pretnjom. Ipak, zabrinutost oko nuklearnih sposobnosti ovih dveju zemalja stalno je visoko na listi pretnji.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.