Američki tenkovi stigli u Nemačku pre vremena: Uskoro sledi obuka Ukrajinaca

Američki zvaničnik je rekao da je 31 M1A1 Abrams tenk za obuku stigao u nemačku luku Bremerhafen prošlog vikenda, i da se u bazi očekuju več početkom sledeće nedelje

Američki tenkovi Abrams, na kojima će se obučavati ukrajinski vojnici, stigli su Nemačku pre roka i na putu su ka vojnoj bazi Grafenver, gde će obuka početi za dve to tri nedelje, rekli su američki zvaničnici u četvrtak.

Sekretar odbrane Lojd Ostin rekao je podkomitetu Senata za odbranu da su SAD premestile “određeni broj tenkova” kako bi Ukrajinci mogli da počnu obuku na njima.

Dok oni završe sa obukom, za koju se pretpostavlja da će trajati oko 10 nedelja, Abrams tenkovi koji se trenutno prave za ukrajinske snage biće spremni, dodao je Lojd.

Američki zvaničnik je rekao da je 31 M1A1 Abrams tenk za obuku stigao u nemačku luku Bremerhafen prošlog vikenda, i da se u bazi očekuju več početkom sledeće nedelje.

Njihov dolazak u Grafenver je nekoliko nedelja ispred plana koji je zacrtan kada su se vojni lideri iz cele Evrope i drugih zemalja sastali u Nemačkoj prošlog meseca da razgovaraju o potrebama Ukrajine za rat protiv Rusije.

Tenkovi koje SAD isporučuju Ukrajini grade se prema njenim vojnim specifikacijama i stići će u Ukrajinu do rane jeseni, baš kada vojnici završe sa svojim obukama. Zvaničnik je govorio pod uslovom da ostane anoniman kako bi pružio detalje isporuke koji nisu javno objavljeni.

Obuka za tenkove će biti najnoviji i najsmrtonosniji novi nivo borbenih instrukcija koji SAD pružaju ukrajinskim trupama kako bi im dale najbolju šansu da savladaju i probiju ruske borbene linije.

Tokom proteklih nekoliko meseci američke trupe obučile su više od 8.800 Ukrajinaca, uključujući i kako da upravljaju borbenim vozilima Stryker i Bradley na bojnom polju.

Tokom sastanka u četvrtak, senatorka Suzan Kolins pritisnula je Ostina da brzo deluje kako bi tenkove doveo u ruke ukrajinskih trupa i na bojno polje.

“Radimo sve što možemo da ubrzamo dostavu tenkova, a rana jesen je projekcija”, rekao je Ostin.

Kolins i drugi su primetili hitnost borbe u Ukrajini, a ona je rekla Ostinu i vojnom generalu Marku Miliju, predsedavajućem Zajedničkog načelnika štabova, da otvoreno govore o potrebama Ukrajine. Lideri odbrane ne bi trebalo da dopuste da ih zabrinutost oko budžeta odvrati od traženja dodatnog oružja ako je to ono što je Kijevu potrebno da bi bio uspešan u kontraofanzivi, rekla je Kolins, republikanka.

“Od ključne je važnosti da administracija na vreme pruži Ukrajini ono što joj je potrebno da odbrani i vrati svoju suverenu teritoriju. Očekujemo da administracija neće čekati do poslednjeg časa ako Ukrajinci traže više pre kraja fiskalne godine”, rekla je ona.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: