Američka industrija nuklearki u problemu bez goriva iz Rusije

VAŠINGTON/LONDON – Američke kompanije koje proizvode novu generaciju malih nuklearnih elektrana kako bi pomogle smanjenje emisije ugljenika imaju veliki problem, jer samo jedna kompanija prodaje gorivo koje im je potrebno – i to ruska, piše Rojters.

Zbog toga američka vlada hitno razmatra korišćenje dela svojih zaliha uranijuma za industriju naoruzanja kako bi pomogla snabdevanje proizvođača naprednih reaktora gorivom i pokrenula tu industriju koju smatra krucijalnom za zemlje da ispune globalne ciljeve nulte emisije štetnih gasova.

„Proizvodnja obogaćenog uranijuma (HALEU) je ključan zadatak i procenjuju se svi napori da se poveća njegova proizvodnja“, rekao je portparol američkog Ministarstva energetike (DOE).

HALEU je gorivo obogaćeno sa 5,0 do 20 posto izotopa uranijuma 235, koje pokreće većinu nuklearnih elektrana.

Energetska kriza izazvana ratom u Ukrajini obnovila je interesovanje za nuklearnu energiju. Zagovornici manjih reaktora naredne generacije kažu da su oni efikasniji, brži za izgradnju i da bi mogli znatno da ubrzaju napuštanje fosilnih goriva.

Ali bez pouzdanog izvora obogaćenog uranijuma, koji je potreban za reaktore, proizvođači brinu da njihove fabrike neće dobijati narudžbine. A ako nema porudžbina za male reaktore, malo je verovatno da će potencijalni proizvođači goriva pokrenuti komercijalne lance snabdevanja kako bi zamenili ruski uranijum.

„Svesni smo potrebe za hitnom akcijom kako bi se podstaklo uspostavljanje održivog, tržišno vođenog snabdevanja HALEU-om“, rekao je portparol DOE.

Dodao je da je američka vlada u završnoj fazi procene koliki deo svojih zaliha od 585,6 tona visoko obogaćenog uranijuma može da izdvoji za mini reaktore.

Čjenica da Rusija ima monopol na tržištu HALEU-a dugo zabrinjava Vašgton, a zbog rata u Ukrajini ni vlada ni kompanije koje proizvode nove napredne reaktore ne žele da se oslone na Moskvu, navodi Rojters.

Jedino kompanija Teneks, koja je deo ruske državne kompanije za nuklearnu energiju Rosatom, trenutno prodaje HALEU komercijalno.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: