Ambasador Italije u poseti gradu

NOVI SAD – Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić sastao se, u Gradskoj kući sa ambasadorom Italije Nj. E. Lukom Gorijem. Gradonačelnik Đurić je ambasadoru poželeo srdačnu dobrodošlicu i zahvalio mu se na dosadašnjoj saradnji.

Zahvalivši se na prijemu ambasador Luka Gori je izrazio zadovoljstvo zbog učestalih poseta Novom Sadu, povodom održavanja 90. Međunarodnog poljoprivrednog sajma čija je zemlja partner ove godine Italija, kao što je to bio slučaj 2006. i 2009. godine. Sagovornici su se složili da je ovogodišnji Sajam prilika za uspostavljanje saradnje i ostvarivanje benefita kako za srpske, tako i za italijanske kompanije. Takođe, osvrnuli su se na bogat kulturni program koji u Novom Sadu, tim povodom organizuje Italijanski institut za kulturu.

Tom prilikom, istaknuta je i saradnja u oblasti nauke, budući da se u Novom Sadu nalaze institucije kao što je Instut Biosens i Institut za veštačku inteligenciju. Gradonačelnik je istakao da su novosadski Univerzitet, sa 55 hiljada studenata koji je prepoznat kao razvojna snaga grada, kao i snažan sektor informacionih tehnologija koji u Novom Sadu broji oko 14 hiljada zaposlenih, doprineli da navedene naučne institucije imaju svoje sedište u Novom Sadu.

Sagovornici su se složili da je turizam oblast u okviru koje ima prostora za unapređenje saradnje budući da postoje direktni letovi iz više italijanskih gradova do Beograda. Gradonačelnik Đurić je istakao da se kontinuirano radi na promociji Novog Sada i privlačenju turista i da je u toku prošle godine registrovano 561 000 noćenja što je duplo više u odnosu na period od pre deset godina. On je naveo da će veliki infrastrukturni projekti kao što su uređenje Almaškog kraja i izgradnja pešačko-biciklističkog mosta doprineti ponudi koja će zadržati turiste više dana u gradu.

Na kraju sastanka ambasador Luka Gori pozvao je gradonačelnika da poseti izložbu posvećenu slavnom italijanskom fudbaleru Paolu Rosiju koju će ambasada Republike Italije organizovati u julu.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: