Aleksi Drakuliću iz Kačareva uručena električna kolica zahvaljujući „Čepom do osmeha“

KAČAREVO – Aleksi Drakuliću, trinaestogodišnjem dečaku iz Kačareva, Udruženje „Čepom do osmeha“ uručilo je elektromotorna kolica u okviru konferencije o socijalnom preduzetništvu „Ekosop 2021“ u Novom Sadu.

Ovo je drugi put da je Aleksa Drakulić dobio kolica u okviru ove humanitarne akcije. Prvi put je to bilo pre oko pet godina. S obzirom da je u međuvremenu porastao i da su mu bila potrebna nova kolica, a ispunjava uslove konkursa, dobio je priliku da dobije nova kolica.

Kada je napunio 18 meseci, porodica je saznala da boluje od mišićne distrofije i od tada počinje njihova svakodnevna borba.

“Sada sam 6. razred osnovne škole i dobar sam đak. Moram vredno da učim, jer želim da budem vatrogasac kada porastem, baš kao tata. U slobodno vreme volim da gledam crtane filmove i video snimke na svom telefonu”, kaže Aleksa Drakulić.

Aleksi će elektro kolica omogućiti lakše kretanje u svakodnevnom životu. Samostalnije će ići u školu i družiti se sa drugarima.

Osmeh na Aleksinom licu je uspeh svih nas, poručuju iz udruženja „Čepom do osmeha“.

Zahvaljujući udruženju Etno kutak iz Kačareva koje je veoma aktivno u akciji prikupljanja plastičnih čepova Aleksi i drugoj deci širom Srbije omogućeno je da dobiju potrebno pomagalo.

Zora Čubrić, predsednica Udruženja Etno kutak kaže da svi koji su zainteresovani plastične čepove mogu da donesu u Mesnu zajednicu Kačarevo.

“Godinama sarađujemo sa „Čepom do osmeha“. Pomogli smo Aleksi i njegovoj porodici da spreme neophodnu dokumentaciju za konkurs, prijavili smo ga i veoma nam je drago što je i ovaj drugi put stekao pravo da mu se pomogne tako što je dobio ono što mu je u ovom trenutku najpotrebnije. Humanitarni rad nam je pravo zadovoljstvo. Želimo da pomognemo svakome kome god možemo. Kada smo videle da je „Čepom do osmeha“ raspisalo konkurs za pomagala, odmah smo prijavile Aleksu i ovo je pravi primer kako zapravo sakupljanjem čepova stvarno možete nekome da pomognete”, kaže Zora Čubrić.

Konferenciji „Ekosop 2021“ u Novom Sadu čija su tema bili socijalno preduzetništvo, cirkularna ekonomija, aktivizam organizacija civilnog društva i njihova povezanost sa donosiocima odluka na lokalnom, pokrajinskom i regionalnom nivou u borbi protiv štetnog uticaja klimatskih promena prisustvovali su i ministarka za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Ministarka Darija Kisić Tepavčević i gradonačelnik Miloš Vučević simbolično su dodelili pomagala dečacima Mateji Mančić iz Pirota i Aleksi Drakulić iz Kačareva, koji su sa porodicama došli u Novi Sad povodom toga. To su 60. i 61. pomagalo koje je kupljeno u humanoj akciji sakupljanja plastičnih čepova „Čepom do osmeha“.

Tagovi:

Pročitajte još: