logo transparend vojvodina uzivo

Ako želite bolje da spavate noću, pokušajte da jedete više ovu hranu

Studija otkriva da postoji dosledan obrazac u kome je odstupanje od normalnog trajanja sna povezano sa smanjenim unosom voća i povrća

Voće i povrće su važan deo uravnotežene ishrane – a takođe i uravnoteženog sna.

Nova studija iz Finske ispitala je kako konzumacija voća i povrća kod odraslih Finaca utiče na trajanje sna.

Istraživanje je razmatralo podatke iz Nacionalne studije o finskom zdravlju iz 2017, koja je uključivala 5.043 odrasle osobe starije od 18 godina. Ispitanici su tada prijavili svoje navike u ishrani i kratkom, normalnom ili dugom spavanju.

Ispostavile su se, kako prenosi „NY Post“ dve stvari. Prva je da su u poređenju sa „normalnim“ spavačima, „kratkospavači“ konzumirali 37 grama manje voća i povrća dnevno. A druga je i da su oni koji su spavali duže od normalnog – konzumirali manje 73 grama voća i povrća dnevno.

Studija je, stoga, zaključila da postoji „dosledan obrazac“ gde je odstupanje od normalnog trajanja sna direktno povezano sa smanjenim dnevnim unosom voća i povrća.

– Ovi nalazi ukazuju na potrebu za da se razmotri i obrazac spavanja u dijetalnim intervencijama. Potrebna su dalja istraživanja, uključujući longitudinalne studije, da bi se bolje razumeli mehanizmi koji leže u osnovi ovih asocijacija – naveli su istraživači.

Koautor studije, profesor dr Timo Partonen, primećuje da je spavanje manje od sedam sati ili više od devet sati po noći povezano je sa smanjenom konzumacijom voća i povrća.

– Ključni zaključak je da se nedostatak sna poklapa sa nezdravom ishranom. To znači da programi za praćenje težine moraju da obrate pažnju i na naše navike spavanja… jer to može da pokvari ili unapredi ishod – zaključuje dr Partonen.

Dok je studija uzela u obzir hronotip svake osobe (klasificirajući ljude kao „ranoranioce“ ili „noćobdije“), uticaj ove osobine na vezu između trajanja sna i konzumiranja voća i povrća bio je „minimalni“.

Partonen ističe da istraživači nisu bili u stanju da analiziraju bilo kakve „uzročne veze“, ali da bi na osnovu ovih nalaza, ljudi trebalo da jedu više voća i povrća dnevno kako bi bolje spavali.

– San, ishrana i fizička aktivnost čine jedinstvo – rekao je on: – Pozitivna promena u jednom od njih se ogleda u pozitivnoj promeni u druga dva.

Dijetetičarka iz Nju Džersija Erin Palinski-Vade takođe je reagovala na ove nalaze.

– Nije iznenađujuće da povećanje unosa voća i povrća u ishrani može da poboljša i kvalitet i kvantitet sna. Voće i povrće sadrže razne hranljive materije koje mogu da podrže zdrav san. Neki plodovi, kao što su višnje i banane, sadrže melatonin, hormon koji reguliše ciklus spavanja i buđenja. Jedenje ovog voća može povećati nivoe melatonina u telu, što će podstaći bolji početak i kvalitet sna – kaže dijetetičarka.

Prihvatanje ishrane bogate voćem i povrćem takođe može da pomogne povećanju unosa antioksidanata, što opet može smanjiti oksidativni stres i upale u telu. A san može da se poboljša jer se ovi faktori smanjuju.

I tamno, lisnato povrće kao što su spanać i kelj su dobri izvori magnezijuma, hranljive materije koja takođe može pomoći u spavanju.

– Utvrđeno je da dijete bez magnezijuma povećavaju rizik od nesanice, tako da ima smisla da ishrana bogata magnezijumom može da poboljša san – istakla je ona i dodala da voće i povrće poput spanaća i paradajza takođe sadrži aminokiselinu zvanu triptofan, koja je „prekursor serotonina“, neurotransmitera koji je uključen u proizvodnju melatonina i pomaže u regulaciji sna: – Povećanjem unosa triptofana u ishranu, možete da promovišete opuštanje i poboljšanje spavanja.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.