Akcije Poršea pale za 2,5 odsto nakon upozorenja na probleme u lancu snabdevanja

ŠTUTGART – Akcije nemačkog prozvođača automobila Porše pale su danas za 2,5 odsto na Frankfurtskoj berzi, nakon upozorenja da će problemi u lancu snabdevanja trajati i u drugoj polovini godine.

Kako prenosi Blumberg, ovi problemi su već prouzrokovali pad proizvodnje Poršeovog električnog automobila Tajkan.

„Svake nedelje imamo probleme u lancu snabdevanja, a i dalje postoji mnogo neizvesnosti – i zbog geopolitičkih izazova širom sveta“, rekao je šef Poršea Oliver Blume u današnjem razgovoru sa novinarima.

Profit nemačke kompanije je porastao u prvoj polovini godine, ali rast Poršea u Evropi je usporen, a ona se suočava i sa porastom troškova i otežanom nabavkom auto-delova.

Ekonomski uspeh Poršea i dalje u velikoj meri zavisi od prodaje vozila koja imatju motore sa unutrašnjim sagorevanjem, a ne elektičnih vozila(EV).

U prvoj polovini godine je prodaja Poršeovih automobila međugodišnje porasla za 15 odsto zbog velike potražnje za modelima Porše 911 i Porše Makan, dok su isporuke jedinog potpuno električnog Poršeovog vozila Tajkan pale za pet odsto zbog nestašica auto-delova.

Rezultati prodaje za drugi kvartal su ohrabrujući, ali nemačka kompanija je oprezna povodom ekonomske prognoze za drugu polovinu godine, a jedan od razloga je veliki broj zaostalih porudžbina.

Operativni profit Poršea porastao je 11 odsto na 3,85 milijardi evra u prvoj polovini godine, navodi Blumberg.

Nemačka kompanija planira da poveća cene u drugoj polovini godine da bio održala EBITDA marginu između 25 i 27 odsto.

EBITDA margina se dobija kada se EBITDA (profit kompanije pre oduzimanja kamate, poreza na dobit i amortizacije) podeli sa ukupnim prihodom firme i pomnoži sa 100, a visoka margina je dokaz ekonomskog zdravlja kompanije.

Nemački proizvođač automobila će sledeće godine izbaciti na tržište potpuno električnu verziju svog modela Porše Makan, a kasnije će i Porše 718 Roudster i Porše Kajen SUV će imati verzije na električne baterije.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.