Akcije Dimničara prodate za 20,9 miliona dinara u blok trgovanju

BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su zaključili trgovanje poslednjeg dana u ovoj sedmici s negativnim rezultatom na dnevnom i nedeljnom nivou.

Indeks BELEX 15 je registrovao gubitak veći od trećine procenta na dnevnom nivou i zaključen je na 818,16 poena, pri čemu je u odnosu na prošlu sedmicu oslabio za četvrtinu procenta, a BELEXlajn pao za 0,4 posto na 1.647,98 poena, dok je na nedeljnom nivou u minusu za 0,7 odsto.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 36,4 miliona dinara (nešto manje od 309,7 hiljada evar). Nešto manje od dve trećine prometa, tačnije 20,9 miliona dinara, ostvareno prodajom akcija beogradskog preduzeća “Dimničar” u blok transakciji.

Najviše su ove sedmice stradale akcije “Dunav osiguranja” koje su na nedeljnom nivou izgubile 18,1 posto vrednosti, uključujući i današnji blagi pad od nepunih 0,4 posto na 1.117 dinara. Istovremeno, akcije “Dunava” su dominirale na trgovanju, pri čemu su danas zabeležile promet od 12,3 miliona dinara, a na nedeljnom nivou su inkasirale 62,8 miliona dinara.

Što se tiče ostalih kompanija kojima se danas trgovalo, Alfa plam iz Vranja se zadržala na cenovnom nivou od 24.000 dinara, a isprometovana je u iznosu ispod 0,4 miliona dinara, dok je gornjomilanovački Metalac pao za skoro 3,6 odsto na 1.673 dinara uz realizaciju od 0,3 miliona dinara.

Naftna industrija Srbije je takođe istrgovana za 0,3 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 542 dinara, a akcije preduzeće za promet građevinskog materijala i ogreva “Kopaonik” ostvarile su promet od 0,1 milion dinara po ceni od 14.000 dinara, istoj kao na prethodnoj sesiji.

Na MTP tržištu je najviše trgovano akcijama proizvođača boja i lakova “Pomoravlje” iz NIša, u vrednosti od 0,6 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 240 dinara, a solidan učinak, vredan 0,5 miliona dinara, imale su i akcije poljoprivrednog društva Omoljica, ali uz veliki pad cene od 6,2 procenta na 3.750 dinara.

Učešće stranih investitora u ukupnom prometu na tržištu akcija bilo je zanemarljivo.

Na Berzi nije trgovano državnim obveznicama Srbije.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: