Akcija „Ponesi svoju knjigu/časopis u šetnju“

PANČEVO – U čast prazniku Dan maternjeg jezika, Novinsko izdavačka ustanova „Makedonski informativni i izdavački centar“ poziva građane da učestvuju u akciji kluba čitalaca njihove ustanove “Ponesi svoju knjigu/časopis u šetnju”.

“U ponedeljak, 21. februara u periodu od 10 do 14 časova u centru Beograda, Novog Sada, Plandišta i Pančeva na gradskom trgu i na više lokacija po centru grada, naši aktivisti će prolaznicima i svim prisutnim i zainteresovanim građanima besplatno deliti naša izdanja – časopise i knjige na makedonskom jeziku. Ko nije stekao naviku da čita knjige, ostaje uskraćen za divna iskustva i osiromašen duhom, čitanje i strani jezici nisu samo predmet istraživanja naučnika i specijalista, već i srce društvenog, ekonomskog i kulturnog života. U skladu sa tim, i Unesko promoviše geslo: „Usvoji neki jezik”, mi pozivamo sve naše građane da ove godine to bude makedonski jezik”, navodi se u saopštenju „Makedonskog informativnog i izdavačkog centra“.

U Novinsko izdavačkoj ustanovi „Makedonski informativni i izdavački centar“ se uvek trude da ostvare proaktivan pristup, ulaganjem u znanje gradeći bolju budućnost za sve nas kao društvo, jer će mogućnosti koje ljudi dobiju ostati nešto što će na duge staze obeležiti ovu akciju.

Svi zainteresovani koji nam povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika obrate u periodu od 17. do 21. februara na mejl niu.miic43@gmail.com, na poklon će dobiti besplatno članstvo u klubu čitalaca ove ustanove, kao i neka od njihovih izdanja.

“Jezici su moćno sredstvo za očuvanje i razvitak celokupne svetske kulture. Svaki vid solidarnosti koji vodi ka razumevanju nekog drugog jezika na značajan način doprinosi očuvanju svetske baštine. U Srbiji živi više od trideset etničkih zajednica, koje govore različitim jezicima. Manjinski jezici, pa i naš makedonski koriste se u obrazovanju, medijima, pred sudovima, u administraciji, u ekonomskom, društvenom i kulturnom životu i u prekograničnoj saradnji, te ove godine ova akcija predstavlja skroman doprinos Novinsko izdavačke ustanove „Makedonski informativni i izdavački centar“, obeležavanju i promociji ovog značajnog dana”, navode u svom saopštenju iz NIU MIIC.

Za Međunarodni dan maternjeg jezika Unesko je proglasio 21. februar. Tog dana na prigodan način slave se jezici sveta, tačnije: ljubav prema maternjem jeziku, ali i jezičke različitosti, koje podrazumevaju i kulturne, kako bi se podstakla višejezičnost, kao deo opšteg i ličnog kulturnog blaga. Jer, kao što je primetio slavni argentinski pisac Horhe Luis Borhes: „jezik nije vezan samo za intelekt, nego i za nešto mnogo važnije – za osećanja”.

Međunarodni dan jezika proglašen je 1999. godine. Dvadeset prvi februar izabran je kako bi se očuvalo sećanje na taj dan 1952. godine, kada su u Daki stradali studenti, koji su protestovali jer njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: