Akcija „Oživimo parkove“ i dalje traje – šta je do sada učinjeno za novosadske „zelene oaze“?

NOVI SAD – Akcija „Oživimo parkove“ koju je pokrenuo Grad Novi Sad počela je sa realizacijom u novembru 2020. godine kao nastavak akcije „10.000 stabala za Novi Sad“ iz 2019. godine.

Tokom ove akcije „Oživimo parkove“ sukcesivno su se obnavljale i sadile nove sadnice što je rezultiralo da ova ekološka akcija traje i dalje.
Kao najveći rezultat ove akcije izdvajaju se novi parkovi, ali i obnavljanje postojećih.

Ova akcija je započeta 2020. godine uređenjem zelene površine u okviru rekonstrukcije Univerzitetskog parka pri čemu je izvršena sadnja 88 novih stabala, kao i uklanjanje bolesnih i suvih stabala koje su pre toga procenili članovi Stručnog tima odnosno profesori i saradnici sa Poljoprivrednog fakulteta.

U 2021. godini su tokom ove akcije, a sa saradnji sa JKP „Gradsko zelenilo“ Novi Sad, posađene sadnice u dvorištima osnovnih i srednjih škola. Sadnja i uređenje zelenila budžetom Gradske uprave za zaštitu životne sredine bila su namenjena za 22 novosadske škole.

Foto: Gradske info

U istoj godini je akcija „Oživimo parkove“ obeležila zelenu nedelju i promovisala upotreba bicikala kao prevoznog sredstva, kao i drugi projekat koji nudi građanima subvencije za kupovinu novog bicikla. Takođe u 2021. godini otvoren je i Novi park između Novog Naselja i Detelinare.

Pored akcija koje su prvenstveno imale za cilj da podstaknu veću ekološku svest i uključenost među građanima i decom, u 2022. godini je pokrenuto i pitanje parkova. Tako je akcijom „Oživimo parkove“ u ovoj godini Grad Novi Sad je postao bogatiji za još jedan novi park – Sentandrejski park u Primorskoj ulici.

Uređenje ovog parka podržala je kompanija NIS u okviru programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“, a nosilac projekta  bilo je Ekološko udruženje „Zeleni Sad“, u saradnji sa JKP „Gradsko zelenilo“ i Gradskom upravom za zaštitu životne sredine. Ovaj prostor je pre uređenja bio neuređena zelena površina oko 27500 m2.

Foto: Gradske info

U 2022. godini su se vršile akcije ozelenjavanja i drugih gradskih parkova, poput Železničkog parka, Futoškog parka, Dunavskog parka, Kameničkog i drugih. U istoj, ovoj godini najavljena je izrada urbanističkog projekta za novi park kod SPENS-a, na mestu nekadašnjeg Dino parka, kao i park na Telepu koji će se prostirati na skoro 5.000 metara kvadratnih.

U 2023. godini akcija „Oživimo parkove“ najavljuje da će se na unapređenju parkova na teritoriji Grada Novog Sada i dalje raditi, kroz nove projekte i jednak budžet.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: