Akcija kampanje “Uspori, život te čeka!” održana na Trgu slobode

NOVI SAD – Član Gradskog veća za saobraćaj i puteve Aleksandar Bulajić i v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović prisustvovali su akciji koja se sprovodi u okviru kampanje „Uspori, život te čeka!“, a koju realizuje Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije u saradnji sa Gradom Novim Sadom.

Cilj kampanje je da se vozači i budući mladi vozači motivišu da voze propisanom brzinom kako bi se na taj način doprinelo smanjenju broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica u kojima je brzina glavni uticajni faktor.

– Grad Novi Sad će uvek podržavati aktivnosti koje organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja s ciljem da preventivno delujemo na svest svih naših građana. Kampanja „Uspori, život te čeka“ namenjena je prvenstveno mladim učesnicima u saobraćaju, a poznato je da je Novi Sad grad mladih, univerzitetski grad i kao takav stavlja akcenat na sve preventivne aktivnosti, projekte i kampanje u cilju smanjenja broja saobraćajnih nezgoda u kojima su mladi učesnici u saobraćaju. Prvenstveno se misli na mlade vozače i vozače početnike, odnosno vozače koji imaju do pet godina aktivnog vozačkog staža. Na godišnjem nivou, na teritoriji grada Novog Sada, oko 25% svih poginulih lica u saobraćajnim nezgodama su mladi, tako da su ovakve kampanje neophodne i svrsishodne. Zahvaljujemo se Agenciji na naporima koje svakodnevno čini i što pomaže lokalnim samoupravama kako bismo svi živeli u bezbednijem saobraćajnom okruženju- rekao je Aleksandar Bulajić.

V. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović je istakao da Grad Novi Sad predstavlja primer dobre prakse kako lokalna samouprava može aktivno da učestvuje u svim aktivnostima koje doprinose unapređenju bezbednosti u saobraćaju.

– Što se statistike tiče, na teritoriji Grada Novom Sadu u 2022. godini je izgubljeno 15 života u saobraćajnim nezgodama, od toga su dve bile mlade osobe. Zabeležen je pad u odnosu na 2021. godinu, što nije slučaj u Republici Srbiji gde postoji blago povećanje stradanja u saobraćajnim nesrećama. Danas na trgu u okviru kampanje imamo priliku da razgovaramo sa mladim ljudima o temi brze vožnje i nepoštovanju saobraćajnih propisa, imajući u vidu da je neprilagođena brzina jedan od glavnih uticajnih faktora nastanka saobraćajnih nezgoda. Takođe, svi zainteresovani učesnici mogu da isprobaju simulatore vožnje pod dejstvom alkohola, simulator prevrtanja vozila i simulator čeonog sudara koji ukazuje na neophodnost korištenja sigurnosnog pojasa. Upravo je sigurnosni pojas jedan od najbitnijih sistema zaštite u saobraćaju i on ima funkciju da zaštiti vozača i putnike u slučaju saobraćajne nezgode i da smanji posledice od eventualne nezgode. Predviđen je i nagradni kviz o poznavanju saobraćaja u pet krugova, a pobednik svakog kruga osvaja bicikl- rekao je Branko Stamatović i dodao da je danas u rektoratu Novosadskog univerziteta predviđena i edukativna tribina sa predstavnicima studentskih parlamenata i ostalih studenstskih organizacija.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: