Akcija je Srpske policije sprovedena u najvećoj tajnosti u saradnji sa policijama Holandije i Belgije

SRBIJA – U Palati Srbija održana  je vanredna konferencija MUP-a povodom hapšenja vođa najvećeg kartela u Evropi. Kako je ranije saopšteno u okviru međunarodne akcije “EASY”, MUP Srbije je u saradnji sa Europolom i Tužilaštvom za organizovani kriminal uhapsio je i priveo vođe Balkanskog kartela koji je poslednjih godina organizovao šverc više od sedam tona kokaina na područije Evrope. 

Akcija je sprovedena u najvećoj tajnosti u saradnji sa policijama Holandije i Belgije, uz koordinaciju Evropola, a uhapšene su osobe koje su vođe ovog najvećeg kartela u Evropi.

Načelnik UKP Ninoslav Cmolić se obratio medijima: – Srbija je još jednom uspešnom akcijom još jednom pokazala i dokazala da je pouzdan međunarodni partner u borbi protiv organizovanog i svih drugih vidova kriminala. Pripadnici MUP po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, uz koordinaciju Europola, uhapsili su 13 lica, pripadnika organizovane kriminalne grupe sastavljene od više nezavisnih ćelija koje su funkcionisale kao balkanski kartel. U saradnji sa Europolom, Srbija je uspela da identifikuje ključne mete na svojoj teritoriji i mapira njihove krimimanlne aktivnosti širom sveta. Sumnja se da su učestvovali u transportu šest tona kokaina širom Južne Amerike. Osim toga, najmanje sedam tona zaplenjenog kokaina 2020. godine dovodimo u vezu sa vođama i članovima kartela.

Novinarima 24sedam potvrđeno da je u ovom slučaju presudna bila Skaj aplikacija.

– U ovom slučaju pored naših početnih saznanja, bila je ključna Skaj aplikacija. Od 2021. godine pa na ovamo, vođena je u tajnosti, do današnjeg dana.

Cmolić je potom otkrio i lokacije na kojima su izvršene zaplene.

– Zaplenjeno je 700 kilograma kokaina u Roterdamu, 1,2 tone kokaina u Haseltu u Belgiji i 5 tona kokaina na Arubi. Pronađena veća količina novca i oružja na 20 pretresanih lokacija. Za uspešnu borbu protiv organizovanog kriminala potrebna nam je međunarodna akcija.

– Ogroman je odziv stanovništva. Na današnji dan je preko 8.000 komada oružja predato. U svakom slučaju je ogromna količina oružja koja se predaje.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: