Agencija podiže svest o značaju bezbednosti u saobraćaju

LOZNICA – Saobraćajna policija i Agencija za bezbednost saobraćaja predstavili su danas u Loznici promotivno-represivne aktivnosti, kako bi podigli svest o značaju bezbednosti u saobraćaju.

Tako je u lozničkoj pešačkoj zoni izvedena simulacija čeonog sudara vozila ””Kosa ravan”” i simulatora prevrtanja vozila ””Ražanj””, a građani su imali priliku da u njima osete kakav je udar prilikom vožnje pri brzini od šest kilometara na čas i kakav je osećaj okretati se u automobilu pri brzini od samo jedan kilometar na čas.

Simulaciji je prethodio sastanak sa gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem i članovima Saveta za bezbednost grada, a dogovoreno je da se pojača bezbednost saobraćaja na ovom području u cilju smanjenja broja nesreća.

Direktor Agencije Duško Pešić istakao je da rezultati najnovijih istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja ukazuju da je procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Srbiji 84,5 procenata.

Pokazatelji za Loznicu su nešto bolji u odnosu na republički prosek, međutim, rezultati korišćenja pojasa na zadnjem sedištu ni malo nisu ohrabrujući, naveo je Pešić.

“Loznica mnogo radi na bezbednosti u saobraćaju. Jedna je od retkih lokalnih samouprava koja ima lokalnu strategiju o saobraćaju i akcioni plan u skladu čime planira dobar deo svojih aktivnosti”, naveo je on.

Pešić je rekao da su želeli da dobiju podršku gradonačelnika da se sredstva od novčanih kazni za saobraćajne prekršaje, od kojih se 30 odsto vraća lokalnim samoupravama, iskoriste na najbolji način.

Preneo je da je prepoznato i definisano nekoliko ključnih stvari, a na prvom mestu, u narednom periodu će biti pojačane aktivnosti ka pešacima, posebno onima starijim od 65 godina, jer treba prepoznati gde i kako stradaju, u naselju ili van, da li zbog toga što nema trotoara.. i da se ta sredstva usmere ka izgradnji trotoara i podizanju svesti, ali i ka deljenju promo materijala koji će uticati na podizanje vidljivosti pešaka.

“Prepoznali smo i problem traktorista, i u narednom periodu ćemo organizovati tribine, obezbedićemo rotacije i trouglove kako bismo njih učinili vidljivijim, ali ih i eudkovali o tome kako najčešće stradaju”, rekao je Pešić.

Kada je reč o mladim vozačima, Pešić je ukazao da oni najčešće stradaju u putničkim automobilima i na motociklima.

Zato će, dodaje, posebno biti uključena Kancelarija za mlade, kako bi što veći broj mladih prošao kroz tribine, ali i simulacije.

Naveo je da će Agencija i Grad Loznica u narednom periodu obezbediti i auto sedišta za decu, ali i edukacije za roditelje kako bi se procenat upotrebe auto sedišta, koji je na nivou Srbije za decu uzrasta do tri godine 69 odsto, poboljšao.

Dodao je da je Loznica planirala nekoliko važnih projekata i aktivnosti, od identifikacije crnih tačaka odnosno opasnih mesta gde se događaju saobraćajne nezgode ,kako bi ih otklonili, do nezavisne ocene i provere problema i njihovog rešavanja.

“Dobili smo podršku gradonačelnika i nadam se da će u Loznici u narednom periodu broj posledica saobraćajnih nezgoda biti značajno manji, a broj onih koji su prošli edukacije i podigli svest o bezbednosti u saobraćju biti značajno veći”, rekao je Pešić.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović je izrazio zadovoljstvo što su i oni i Agencija za bezbednost saobraćaja na istom zadatku – da se kroz konkretne primere ukaže koliko je važno poštovanje mera koje stvaraju viši nivo bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

“Na ovaj način ne samo da vodimo računa o sebi, već dajemo dobar primer i drugim učesnicima u saobraćaju koji još nisu shvatili koliko je važno da vežemo sigurnosni pojas”, rekao je Petrović.

On je dodao da Loznica ima dugogodišnju saradnju sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, ne samo kroz edukacije, već i kroz konkretne aktivnosti, a to je podrška najmlađima, ali i drugim kategorijama učesnika u saobraćaju kao što su traktoristi, a ukazao je i na značaj saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

“Danas smo prošli kroz set aktivnosti koje sprovodi Savet za bezbednost saobraćaja uz saglasnost Agencije i dogovorili plan konkretnih aktivnosti u narednom periodu, koje su usklađene i sa Strategijom o saobraćaju koju je za Loznicu uradio Saobraćajni fakultet u Beogradu”, rekao je Petrović.

Kako je rekao, s obzirom na bazu podataka koju Grad ima, na osnovu koje su tačno definisane ugrožene kategorije učesnika u saobraćaju, biće realizovane aktivnosti kada su u pitanju traktoristi koji ne ginu samo u saobraćaju več prilikom radova u šumama i njivama.

“Zato ćemo im deliti ramove za traktore koji će im služiti kao sigurnost ukoliko dođe do prevrtanja vozila kako bi se rizik povređivanja sveo na što niži stepen”, rekao je Petrović.

Na prezentaciji Agencije u Loznici prisustvovao je i pevač Igor Lazić Niggor, autor pesme “Samo jedan put”, koja je 2018. godine, urađena sa ciljem povećanje svesti o tome kako opasno i neodgovorno ponašanje u saobraćaju može imati tragične posledice.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: