logo transparend vojvodina uzivo

Pokret gorana Novog Sada nastavlja da radi na pošumljavanju Vojvodine

Pokret gorana Novog Sada najavio je da će do decembra 2024. realizovati aktivnosti iz projekta „Jedan pojas – višestruka zaštita“. Nakon tri uspešna ciklusa, u ovom, četvrtom ciklusu EKO-SISTEM programa će nastaviti sa unapređenjem svesti građana, ali i donosilaca odluka o značaju šuma, važnosti očuvanja postojećih šuma, kao i povećanja površina pod šumama i njihove nege u AP Vojvodini.

Sve češće pojave nepovoljnih vremenskih uslova, smanjuju stabilnost prihoda u sektoru poljoprivrede, koji predstavlja glavnu privrednu granu u Pokrajini. Intenzivne padavine, toplotni talasi i prolećni mrazevi, prave sve više problema poljoprivrednicima, a najveće gubitke nanosi suša. Osim toga, nedostatak šuma je uzrok velikih šteta ovoj grani privrede.

Prema Regionalnom prostornom planu AP Vojvodine, predviđeno je povećanje površina pod šumama sa 6,7% na 14,3%. Strateške odrednice važeće prostorno-planske dokumentacije jasno ističu potrebu povećanja stepena šumovitosti Srbije, delom kroz uspostavljanje šumskih zaštitnih pojaseva, a nacrt Prostornog plana Republike Srbije 2021-2030. godine, jasno prepoznaje značaj šumskih zaštitnih pojaseva.

Tokom tri godine aktivnog bavljenja temom povećanja šumovitosti Vojvodine, kroz pet projekata mreže „Pošumimo Vojvodinu“, koji su bili podržani kroz program EKO-SISTEM, članice mreže doprinele su da tema potrebe za novim šumama u Vojvodini i zaštitom postojećih bude prepoznatljiva svim grupama građana.

„Kroz projekat „Jedan pojas – višestruka zaštita“ nastavljamo i u četvrtom ciklusu EKO-SISTEM programa da unapređujemo svest građana/ki o važnosti očuvanja postojećih šuma, edukujemo decu i mlade o važnosti pošumljavanja i zaštite šuma, a fokus će nam biti i na motivaciji predstavnika lokalnih samouprava i poljoprivrednika na podizanju šumskih zaštitnih pojaseva kako bi se povećale površine pod šumama u AP Vojvodini“, izjavila je Dušica Milenković, koordinatorka projekta.

Mreža „Pošumimo Vojvodinu“ teži za rešavanjem problema nedostatka šuma i želi kroz svoje aktivnosti da omogući uvid građanima/kama u mogućnosti i prednosti podizanja šumskih zaštitnih pojaseva, a koji su nedovoljno zastupljeni na teritoriji Vojvodine. Takođe, pojasevi predstavljaju dobro rešenje za ukupno povećanje pošumljenosti i ublažavanje posledica klimatskih promena, i trebali bi biti u interesu svih opština u Vojvodini, jer su u skladu sa zakonom i ciljevima održivog razvoja.

Planirano je više aktivnosti tokom trajanja projekta, kao što su naučno istraživanje kvaliteta zemljišta u blizini šumskog zaštitnog pojasa u odnosu na zemljišta bez pojasa, terenski obilazak jednog uspešno podignutog pojasa, akcija sadnje, okrugli stolovi, radionice za decu i trening za mlade.

Projekat realizuje Pokret gorana Novog Sada sa još dve organizacije/članice Mreže Pošumimo Vojvodinu – Ruralni centar Sova iz Sremske Mitrovice i Udruženje Dečija ekološka akademija iz Novog Sada.

 

Pročitajte još:

 

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.