logo transparend vojvodina uzivo

Vesti

Vujović: U 2024. već rezervisana sredstva za podršku kupovini 175 električnih vozila

SRBIJA – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da su građani i pravna lica zainteresovani za subvencionisanu kupovinu električnih vozila i da su do sada u te svrhe rezervisana sredstva za kupovinu 175 vozila na električni pogon.

Ona je, kako se navodi u saopštenju podsetila da Ministarstvo zaštite životne sredine obezbeđuje sredstva u te svrhe već petu godinu zaredom, a ove godine je opredeljeno 170 miliona dinara.

„Kao jednu od mera za bolji kvalitet vazduha, već petu godinu obezbeđujemo sredstva za kupovinu električnih i hibridnih vozila. Od ove godine, nakon prelaznog perioda, subvencionišemo isključivo električna vozila“, rekla je Vujovićeva.

Ona je navela da je po ovogodišnjem konkursu, za ispravne prijave za subvencije već rezervisano 100 miliona dinara.

„Sigurna sam da će domaća proizvodnja električnih vozila značajno uticati na rast interesovanja građana i pravnih lica za ovaj vid podrške države“, rekla je Vujović.

Prema njenim rečima, za pet godina, za podršku kupovini električnih i hibridnih vozila, utrošeno je više od milijardu dinara.

„U prethodnim godinama smo, usled velikog interesovanja, odobravali i dodatna sredstva u ove svrhe. Drago mi je što se pokazalo da ima zainteresovanih i za potpuno električna vozila, jer njih i zovemo ekološka vozila, budući da ne emituju štetne materije u vazduh“, rekla je ministarka.

Zahtevi za subvencije se podnose Ministarstvu zaštite životne sredine dok se ne utroše sredstva, a najkasnije zaključno sa 31. oktobrom tekuće godine.

Ovo pravo mogu da ostvare fizička lica, preduzetnici i pravna lica.

U saopštenju ministarstva se podseća da predviđena podrška za kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla iznosi 250 evra, a za električne motocikle, motocikale sa bočnim sedištem, teške tricikala, lake i teške četvorocikale 500 evra.

Za električna putnička vozila sa najviše devet mesta za sedenje i električna teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa do 3,5 tone predviđena subvencija iznosi 5.000 evra.

 

Pročitajte još:

 

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.