Kako je Betanija postala Betanija – zanimljiv naziv čuvenog novosadskog pozorišta

NOVI SAD – Ustanova sa kojom počinje prvi dan svih Novosađana jeste Betanija. Čuveno novosadsko porodilište koje nosi naziv Betanija nastalo je iz prethodnog odeljenja ginekologije i akušerstva gradske bolnice. Danas je ginekologija i akušerstvo posebna klinika sa preko dve stotine prijamnih kreveta za žene koja se nalazi na adresi Branimira Ćosića 37.

Istorija Betanije – čuvenog novosadskog porodilišta

Istorija Betanije kao zasebne zgrade odvojene od Gradske bolnice odnosno danas Kliničkog centra Vojvodine ide od 60-ih godina prošloga veka, kada se javila potreba za posebnom zgradom i uslovima koji će budućim mamama olakšati porođajni put. Danas Novosađani koji su među prvima rođeni u ovoj zgradi broje preko pola veka, a oni najmlađi svega nekoliko sati. Pre nastanka Betanije odeljenje za ginekologiju i akušerstvo se nalazilo u sklopu Gradske bolnice koja je osnovana 1909. godine. Danas je gadska bolnica prerasla u Klinički centar Vojvodine u kome je prijamni smeštajni kapacitet oko 1500 osoba, dok je 1909. godine to bilo 4 stotine uključujući i tadašnje odeljenje za ginekologiju i akušerstvo.

U Betaniji u toku godine pristigne preko 12000 žena, a godišnje se ovde rodi po nekoliko hiljada beba. Betanija je danas veoma razvijena, te je tako čini šest zavoda – zavod za perinatologiju, zavod za ginekologiju, zavod za patologiju trudnoće, zavod za humanu reprodukciju, zavod za fetalnu medicinu i prenatalnu dijagnostiku i terapiju i zavod zajedničkih medicinskih službi.

Kako je nastao naziv „Betanija“

Naziv Betanija za Kliniku za ginekologiju i akušerstvo intrigira mnoge građane. Odakle je baš potekao ovaj naziv i zašto bi jedna porođajna ustanova ponela ovakvo ime, ostaje često nedokučivo.

Naime, reč „Betanija“ potiče od imena grada „Vitanija“ koji se nalazi u blizini grada Jerusalima. Zbog verskog segmenta koji nosi Jerusalim i njegova okolina, ali i zbog biblijske priče koja se desila baš u ovom svetom gradu (Vitaniji), u kome je naime vaskrsnuo Lazar, odnosno koga je vaskrsnuo Isus Hristos, nosi posebnu simboliku. Ovakav običaj da se baš nekoj ustanovi dodeli ime svetog mesta u kome se desilo veliko čudo, nije začuđujući, ali ni stran, iako je sam naziv Betanija, kako navode istorijski izvori, više čest u protestantskim krugovima.

Treba istaći i da je zgrada u kojoj se nalazi novosadsko porodilište nastala u 20. veku dvadesetih godina, a podignuta je od strane Episkopalne metodističke američke crkve.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.