logo transparend vojvodina uzivo

Novi Sad: 80 dana do Evropske prestonice kulture EPK2022

NOVI SAD – Ako ste se prolazeći centrom Novog Sada pitali šta znači tabla sa brojevima, evo objašnjenja. Novi Sad će prvog januara 2022. godine i zvanično postati Evropska prestonica kulture, a brojevi postavljeni ispred kancelarije Fondacije EKP 2022, na Trgu Slobode, označavaju upravo broj dana do 1. januara!

Grad Novi Sad je u poslednjoj fazi priprema, jer je prošle godine, zbog pandemije korona virusa, došlo do pomeranja obeležavanja Evropske prestonice kulture na 2022. godinu.

Programska direktorica projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Sara Vuletić zajedno sa timom i saradnicima Fondacije, postavili su brojač koji će svakodnevno prikazivati koliko je ostalo do godine u kojoj će grad poneti jednu od najprestižnijih evropskih titula, a u planu je da se ovome priključe i lokalni umetnici, organizacije i institucije.

Foto: EPK2022
Foto: EPK 2022

Paralelno sa tim, sve do kraja ove godine širom grada biće predstavljeni događaji planirani u okviru osam programskih lukova, koji čine programski koncept 2022. godine, vođen krilaticom „Za nove mostove“.

Kako je najavljeno krajem juna ove godine, Novi Sad će se kao Evropska prestonice kulture 2022. godine predstaviti sa više od 1500 kulturnih događaja i 4000 lokalnih, nacionalnih i internacionalnih umetnika u ukupno osam programskih lukova. Od toga, više od 1700 evropskih i svetskih umetnika iz preko 45 zemalja pričaće priču Srpske Atine kroz vizuru zajedničkih evropskih vrednosti, ali i izazova.

Svečano otvaranja godine titule, odnosno svojevrsna predstava koja stavlja akcenat na spoj nauke i kulture, osvrćući se sa ponosom na velike srpske naučnike, biće održana 13. januara 2022, na Dočeku 7530, a završetak godine, 31. decembar, označiće zatvaranje titule, takođe simbolično zakazano u okviru Dočeka 2023.

U ovoj poslednjoj fazi priprema, Novi Sad šalje i poslednji izveštaj Evropskoj komisiji, pretendujući da bude dobitnik prestižne nagrade „Melina Merkuri“, koju Evropska komisija dodeljuje na osnovu uspešnosti sprovođenja projekta. Podsećamo, nakon prethodnog izveštaja, koji je poslat 2019. godine, Evropska komisija ocenila je Novi Sad kao jednu od najboljih Evropskih prestonica kulture u toj fazi priprema.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.