9 saveta za roditelje kako da nauče decu strpljenju: Pokažite im i na svom primeru

Na jednostavan i originalan način mališani mogu raditi na sebi

Strpljenje je vrlina koja često izmiče i deci i odraslima. U današnjem brzom svetu, gde je trenutno zadovoljstvo uobičajeno, učenje dece strpljenju postalo je izazovnije nego ikada, piše “Meraki Lane”. Međutim, usađivanje ove vredne osobine mališanima je ključno za njihov emocionalni razvoj, veštine rešavanja problema i opšte blagostanje.

Vreme je da podstaknete kod svog deteta ovu vrlinu, a u nastavku pročitajte na koje sve načine to možete da uradite.

1. Podstičite svesnost
Upoznajte dete sa konceptom svesnosti, naučite ga da obrati pažnju na svoje misli i osećanja u trenucima nestrpljenja. Ova samosvest može im pomoći da prepoznaju okidače i razviju strategije suočavanja kako bi ostali strpljivi.

2. Vežbajte okretanje
Ohrabrite ih da se smenjuju kada igraju igrice ili dele igračke sa drugima. Naglasite da je čekanje na njihov red jednako ključno kao i njihova prilika da igraju. Ovo ne samo da gradi strpljenje, već i poboljšava društvene veštine i saradnju.

3. Učite iz priča na temu strpljenja
Čitanje knjiga koje ističu strpljenje i njegove nagrade može biti i zabavno i poučno za decu. Potražite priče prilagođene uzrastu koje prikazuju likove koji se suočavaju sa izazovima, prevazilaze prepreke i pokazuju strpljenje. Nakon čitanja, razgovarajte o postupcima likova i važnosti strpljenja u različitim situacijama.

4. Ohrabrite odloženo zadovoljenje
Odlaganje zadovoljenja je osnovni aspekt strpljenja. Ohrabrite dete da čeka nagrade umesto da dobije trenutno zadovoljstvo. Na primer, ako žele novu igračku, predložite im da vremenom uštede novac da bi je kupili.

5. Kreirajte rutinu
Rutine pružaju osećaj strukture i predvidljivosti, smanjujući osećaj nestrpljenja izazvanog neizvesnošću. Podesite dnevne rasporede za dete, uključujući redovne obroke, vreme za igru i za spavanje.

6. Ograničite vreme ekrana
Predugo vreme ispred ekrana može dovesti do smanjene pažnje i povećanog nestrpljenja. Postavite razumna ograničenja vremena ispred ekrana za dete i ohrabrite ga da se umesto toga angažuje u aktivnostima kao što su čitanje ili crtanje.

7. Ohrabrite pozitivan samogovor
Pomozite detetu da razvije pozitivan unutrašnji dijalog kada se suočava sa situacijama koje zahtevaju strpljenje. Naučite ih da koriste fraze poput “Mogu da čekam” ili “Strpljiv sam”. Zamenjujući negativne misli pozitivnim, dete može izgraditi otpornost i zadržati smirenost u trenucima nestrpljenja.

8. Postavite primere iz života
Istaknite primere strpljenja iz stvarnog života. Pokažite im kako pekari dozvoljavaju da testo naraste ili kako ptice vremenom grade gnezda. Povezivanje strpljenja u svakodnevnim situacijama može im pomoći da shvate njegov značaj.

9. Budite strpljivi sa njihovim nestrpljenjem
Važno je imati razumevanje i strpljenje kada se dete bori sa nestrpljenjem. Izbegavajte da budete frustrirani ili da grdite dete jer je nestrpljivo. Umesto toga, priznajte njihova osećanja i pomozite im da prođu kroz njih.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.