Sveti Trifun – velikomučenik i isceljitelj

U pravoslavnom svetu, Sveti Trifun predstavlja jednog od Hristovih velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru. U Srpskoj pravoslavnoj crkvi praznuju ga po novom kalendaru 14. februara i taj dan u narodu je poznat i kao „Dan ljubavi i vina“.

Za vreme svog života Sveti Trifun je iscelio mnoge ljude svojim darom koji je dobio od Boga. U vreme vladavine cara Gordija postao je poznat tako što je izlečio carevu ćerku Gordijanu.

Nakon mnogih neuspešnih pokušaja lekara da je izleče, zli duh se javio iz devojke i rekao da ga iz nje može samo isterati čovek po imenu Trifun. Car je sakupio sve ljude sa tim imenom i kada je došao na redi mladi Trifun uspeo je da istera zlog duha iz devojke. Darivan je od cara velikim bogatstvom koje je podelio usput siromašnima i vratio se u svoje selo i nastavio da živi kao i pre. Nakon tog iscelenja mnogi su prešli u hrišćansku veru.

Kada je na presto došao Car Dekije počeo je sa progonom hrišćana. Na razne načine ih je progonio, mučio i ubijao. Pošto Trifun nije hteo da se odrekne Hrista, car mu je odrubio glavu.

U narodu se veruje da sa danom Svetog Trifuna dolazi proleće, da se budi priroda, ali i najuzvišenije osećanje kod ljudi, ljubav.

Po verovanju ako dan Svetog Trifuna pada kiša, biće rodna godina, a ukoliko bude lep i vedar dan, godina će biti puna suše i smanjenog roda.

Vinogradari koji praznuju ovog sveca za svog zaštitnika, na Svetog Trifuna odlaze u svoje vinograde i taj dan orežu makar jedan čokot vinove loze te ga zaliju vinom kako bi grožđe bolje rodilo.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.