86 miliona dinara za prenamenu sistema „Dobrodol – Međeš“

RUMA – U opštini Ruma trenutno su u toku radovi na prenameni dela kanalske mreže, s ciljem transformacije sistema odvodnjavanja u dvonamenski sistem koji će takođe imati funkciju navodnjavanja.

Ovi radovi obuhvataju vodotoke Žarkovac, Dobrodol i Međeš, te uključuju čišćenje, izmuljenje i iskop kanala, kao i zamenu dotrajalih objekata na kanalskoj mreži, uključujući ustave, propuste i mostove.

Foto: JVP “Vode Vojvodine”

Izvođač radova je firma VPD “Galovica” doo Beograd, a vrednost investicije iznosi 86.100.000,00 dinara. Radovi se izvode prema planiranoj dinamici, a očekuje se da će biti završeni početkom naredne godine, omogućavajući navodnjavanje dodatnih 700 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Javno preduzeće “Vode Vojvodine” donelo je ove godine novu strategiju prenamene sistema, prelazeći sa jednonamenskih na dvonamenske sisteme nakon više decenija. Cilj ove strategije je dati kanalskoj mreži funkcionalnost navodnjavanja tokom letnjih meseci, umesto da služi isključivo za odvodnjavanje.

Foto: JVP “Vode Vojvodine”

U planu je prenamena ukupno 24 podsistema, s trenutnim radovima na 19 projekata. Završetkom ovog ambicioznog projekta, očekuje se omogućavanje navodnjavanja na dodatnih 32.000 hektara poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Vojvodine. Radovi obuhvataju dužinu od oko 700 kilometara kanalske mreže, a za realizaciju celokupnog posla JVP “Vode Vojvodine” izdvaja 1,4 milijarde dinara.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.