80 godina od stradanja u crkvi u Ležimiru

SREMSKA MITROVICA – Svetom arhijerejskom Liturgijom, koju je uz sasluženje sveštenstva mitrovačkog namesništva, služio Episkop sremski G. Vasilije, parastosom i osvećenjem spomen ploče, u Ležimiru je obeležena osma decenija od kada su 27. novembra 1943. hrvatske ustaše i nemačke trupe u porti i unutrašnjosti Hrama Svetog Georgija ubile gotovo stotinu meštana ovog sela, od čega petinu dece uzrasta od dve do 18 godina života.

Ovakvi događaji nisu samo strašna svedočanstva postojanja i stradanja srpskog naroda na prostoru između Save i Dunava, već i dokaz kontinuiteta mučeništva Srema koji započinje sa starim Rimom i Svetim Simrmijskim Mučenicima.

Foto: mojgradsm.rs

Tokom čitave svoje istorije, Srem je bio prostor na kojem su se susretale i neretko sukobljavale različite kulture i civilizacije. Rezultat tih sukoba nije bio samo kulturno dopunjavanje, već i stradalništvo, mučeništvo koje svedoče i Ležimirski Mučenici. Oni su bili žrtve jedne crne inkvizicije koja se pokazala svojevremeno u Španiji i Francuskoj, jedne satanske ideologije koja se pokazala u Francuskoj i Rusiji, a koja je, boreći se tobože za boljitak i dobro zapravo satirala čitave narode. U tom satiranju, mi, pravoslavni, podneli smo najviše žrtava i naši očevi i praočevi pogubljeni u Ležimiru deo su tog nepreglednog mora mučenika i stradalnika, rekao je Vladika Vasilije uz napomenu da mi danas nismo pozvani da se svetimo, nego da razumemo zbog čega su Ležimirski Mučenici postradali i da spram toga usmeravamo sopstvene živote.

Foto: mojgradsm.rs

U okviru obeležavanja ovog tužnog jubileja, najpre je održana velika naučna konferencija na kojoj je učestvovalo 17 eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti koji su, svako iz ugla svoje nauke, pokušali da odgovore na pitanje u vezi sa stradanjem Srba u Sremu i na širem području NDH. Zaključci sa ove konferencije biće upućeni Episkopu Vasiliju, kako bi ih on prosledio Svetom Arhijerejskom Saboru SPC, sa molbom da Sabor na svom zasedanju u maju naredne godine Ležimirske Mučenike proglasi svetima.

U tu svrhu, u narednom periodu u Ležimiru se očekuje smeštanje ikone Svetih Ležimirskih Mučenika u već izrađeni i u hram uneti tron, kao i prenošenje kostiju stradalnika i njihovo smeštanje u svetinju. Takođe, tokom naredne godine, planirana je i gradnja manje kapele u porti Hrama Svetog Velikomučenika Georgija, koja će biti posvećena Svetim Ležimirskim Mučenicima.

Vladika Sremski je dodelio šest gramata najzaslužnijim pojedincima, ustanovama i institucijama, pa su tako ova priznanja dobili Ružica Španović, pokrajinski sekretar za energetiku Ognjen Bjelić, arhitekta Ivan Filipović, Đorđe Jurišić iz Ležimira, politikolog u Muzeju Srema Stevo Lapčević i Grad Sremska Mitrovica.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.