Dragana Milošević: Budžet za zaštitu i očuvanje kulturnog nasleđa na ponos svima

NOVI SAD – „Veliko mi je zadovoljstvo, čast i ponos što danas u amfitetaru Arhiva Vojvodine uručujemo 175 ugovora, po osnovu tri konkursne linije u visini od 78 miliona dinara, koje su namenjene za zaštitu i očuvanje kulturnog nasleđa, za projekte koji se odnose na tradicionalno stvaralaštvo Srba, kao i za projekte koje smo snažno podržali kada je u pitanju nabavka knjiga javnim, gradskim i opštinskim bibliotekama za popunjavanje bibliotečkog fonda“, rekla je Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, uoči uručivanja ugovora korisnicima sredstava.

Ona je podsetila na to da je 2018. godine, kada je preuzela rukovođenje resornim sekretarijatom, budžet za pomenute sve tri konkursne linije bio deset i po miliona dinara, da bi danas iznosio 78 miliona.

„Sve ovo je realizovano zahvaljujući velikoj podršci kako predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, tako i njenih članova, koji imaju senzibilitet prema kulturi i samim tim pokazuju svoje iskreno opredeljenje, jer se naš budžet iz godine u godinu povećava, ne samo kada je u pitanju zaštita i očuvanje kulturnog nasleđa kao takvog, već i kada je u pitanju tradicionalno stvaralaštvo, ne samo Srba, već i svih nacionalnih zajednica koje žive na ovim prostorima. Danas je za mene čast i privilegija biti pred vama, koji ste svakim danom marljivo, studiozno, ambiciozno i profesionalno radili na unapređenju kulture u svojim institucijama, u mestima i gradovima Vojvodine odakle dolazite“, rekla je Miloševićeva i navela da je podrška projektima data ne samo povodom značajnih jubileja i za kapitalne investicije, već je i mnogo šira i veća.

Foto: Arhiv Vojvodine

Kada je u pitanju tradicionalno narodno stvaralaštvo, ove godine su podržani projekti kao što je jubilarna deseta manifestacija Folklorno kulturno-umetničkog društva „Ilija Preradović“ iz Banatskog Karađorđeva, koje ujedno obeležava i 100 godina od doseljenja i nastanka sela.

Podržan je i projekat iz Bačke Topole koji realizuje Srpski kulturni centar „Vuk Stefanović Karadžić“ – narodna nošnja baranjskih Srba.

Podršku su dobili i projekti Amaterskog kulturno-umetničkog društva „Milica Stojadinović Srpkinja“ iz Bukovca za nabavku i reparaciju muzičkih instrumenata, a u Kikindi je podržan projekat Akademskog društva za negovanje muzike „Gusle“ pod nazivom „Etnokamp Kikinda 2023“ i odnosi se na istraživanje vokalne, instrumentalne i igračke tradicije Banata, dok je u Ledincima podržan projekat Kulturno-umetničkog društva „Vinogradar“ za nabavku nošnji za igre iz Srema.

Kada je u pitanju zaštita i očuvanje kulturnog nasleđa, Dragana Milošević je naglasila da je za Srpsku čitaonicu u Irigu podržan projekat „Katalog fruškogorskih manastira“ u vezi sa stručnom i propisanom katalogizacijom, evidentiranjem, sređivanjem i čuvanjem izuzetno vrednog književnog fonda fruškogorskih manstira.

Galeriji Matice srpske u Novom Sadu odobrena su sredstva za projekat „Izložba poklon-zbirke Dragiše Brašovana“, koji se odnosi na prezentaciju muzejskih predmeta iz njegove zbirke, poklonjene našoj najznačajnijoj nacionalnoj galeriji.

Istorijski arhiv u Somboru dobio je podršku za projekat „Nabavka specijalne klimatizovane komore za očuvanje povelje slobodnog kraljevskog grada Sombora i stare i retke arhivske građe“, jer se njegovom realizacijom, kako navodi Miloševićeva, obezbeđuje povećanje vidljivosti i dostupnosti naših do sada nedostupnih arhivskih dokumenata, a grad Sombor dobija prezentovano nasleđe na kome zasniva svoj istorijski identitet i posebnost.

Galerija „Milan Konjović“ u Somboru dobila je sredstva za projekat „Unapređenje tehničke zaštite“, radi povećanja bezbednosti i čuvanja umetničkog fonda velikog slikara.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: