Lubenica sadrži 91 odsto vode, što je čini odličnom hranom koja će vam pomoći da ostanete hidrirani
Zahvaljujući visokom sadržaju vode i obilju hranljivih materija koje promovišu zdravlje, lubenica ne samo da gasi žeđ, već može da podrži i održavanje težine, zdravlje očiju i oporavak mišića.
Ovo su samo neki od ključnih benefita ove neverovante letnje biljke, kako prenosi “Verywell Healt”.
1. Pomoć u hidrataciji
Vaše telo koristi vodu za uklanjanje otpada, podmazivanje zglobova i održavanje temperature. Ako se izgubi previše tečnosti, a ne uznese dovoljno nazad u organizama, može doći do dehidratacije, što izaziva simptome kao što su umor, vrtoglavica, suva usta i konfuzija.
Lubenica sadrži 91 odsto vode, što je čini odličnom hranom koja će vam pomoći da ostanete hidrirani.
2. Održavanje težine
Sa svojim visokim sadržajem vode i malom kalorijskom gustinom, lubenica može da pomogne u postizanju stanje sitosti i da bude od pomoći u kontroli težine. Mala studija je pokazala da svakodnevna konzumacija lubenice može da podstakne veću sitost od užine kolačića sa niskim sadržajem masti i do 90 minuta nakon konzumiranja.
Učesnici studije su takođe iskusili gubitak težine, kao i poboljšanja u sledećim faktorima rizika za srčana oboljenja: krvni pritisak, trigliceridi, lošeg i dobrog holesterola.
3. Podržava zdravlje očiju
Lubenica je dobar izvor vitamina C. Opservacijske studije su otkrile da veći unost vitama C može da smanji rizik od katarakte. Vitamin A u lubenici je takođe neophodan za zdrav razvoj očiju, posebno za zdravlje mrežnjače, vid pri slabom svetlu i vid u boji.
4. Jača imuni sistem
Vitamin C je odavno prepoznat kao ključan za funkciju imunog sistema. Nedovoljan unos vitamina C može dovesti do oslabljenog imuniteta i većeg rizika od infekcija. Citrulin u lubenici ima potencijalnu antioksidativnu i vazodilatatornu (širenje krvnih sudova) ulogu u našim telima.
5. Doprinosi ublažavanju bola u mišićima
Citrulin u lubenici može da poveća proizvodnju azotnog oksida i smanji nivoe amonijaka. Azot-oksid poboljšava protok krvi i povećava isporuku kiseonika u mišiće. Ovo može da pomogne u poboljšanju performansi vežbi i smanjenju mišićne snage nakon treninga. Visoki nivoi amonijaka mogu dovesti do umora mišića i nakupljanja laktata, što dovodi do bolova u mišićima.
Iako je potrebno više istraživanja, učesnici u jednoj maloj studiji otkrili su poboljšanja u otkucaju srca i bolovima u mišićima 24 sata nakon konzumiranja prirodnog soka od lubenice.
6. Pomaže zdravlju kože
Nekoliko hranljivih sastojaka u lubenici može da podrži zdravlje kože. Vitamin C je obavezan za proizvodnju kolagena, proteina koji održava vaše zglobove zdravim, a kožu punu i čvrstu. Likopen takođe može pomoći u zaštiti kože od oštećenja izazvanih ultraljubičastim (UV) zračenjem sunca.
7. Poboljšava varenje
Visok sadržaj vode u lubenici i mala količina vlakana čine je potencijalno korisnom za zdravlje probave. Voda je od vitalnog značaja za varenje jer održava hranu da se kreće kroz creva i pomaže u razgradnji hrane kako bi vaše telo moglo da apsorbuje hranljive materije koje su mu potrebne.
Vlakna su nesvarljivi ugljeni hidrati važni za sprečavanje zatvora. Pomaže u čišćenju bakterija i drugih nakupina u vašem digestivnom traktu kako bi se poboljšalo zdravlje creva.
Neželjeni efekti jedenja lubenice
Ako imate problema sa varenjem, dijabetes ili migrene, možda ćete želeti da izbegnete ili ograničite lubenicu u ishrani.
Problemi sa varenjem nastaju jer se lubenica smatra hranom sa visokim sadržajem FODMAP (fermentabilnih oligo-, di-, monosaharida i poliola) zbog velike količine oligosaharida (fruktana), monosaharida (fruktoze) i poliola. Ovi šećeri se slabo apsorbuju u tankom crevu ako imate sindrom iritabilnog creva (IBS) ili simptome povezane sa IBS, što može dovesti do grčeva, nadimanja, dijareje, gasova ili zatvora.
Lubenica ima nisko glikemijsko opterećenje od samo 4, što znači da je malo verovatno da će značajno uticati na nivo šećera u krvi kada se konzumira u umerenim količinama. Međutim, ljudi sa dijabetesom treba da vode računa o veličini svojih porcija i da se drže porcija od tri četvrtine do jedne šolje.
Lubenica takođe može da izazove napade migrenske glavobolje kod nekih koji su sklonih migrenama, iako tačan razlog ostaje nejasan.
Takođe, prekomerna dnevna konzumacija lubenice može dovesti do retkog stanja kože zvanog likopenemija, varijante karotenemije koja može dovesti do crvene ili narandžaste promene boje kože.
Dok je alergija na lubenicu retka, može se javiti kod ljudi sa alergijom na polen, posebno onih alergičnih na ambroziju ili polen trave. Proteini u lubenici podsećaju na one koji se nalaze u polenu i zbunjuju vaš imuni sistem, što dovodi do simptoma kao što je svrab. Ovo se zove sindrom oralne alergije (OAS).
Da li su semenke i kore lubenice dobre za vas?
Seme lubenice ima relativno malo kalorija, ali ima mnogo hranljivih materija. Porcija semena lubenice (28 grama) uključuje mnoge hranljive materije, kao što su proteini, fosfor, magnezijum, gvožđe i cink. Seme lubenice se često prže kako bi se napravila hrskava grickalica bogata hranljivim sastojcima.
Kora lubenice koja se često zanemaruje (zeleni spoljni sloj) je dobar izvor vlakana i sadrži druge esencijalne hranljive materije kao što su kalijum i antioksidansi. Koru lubenice možete jesti sirovu ili je ubaciti u pečena jela i pomfrit. Kada je sirova, ima ukus sličan ukusu krastavca.
Pročitajte još: