7 saveta za jesenju negu kućnih ljubimaca

Jesen je doba promenljivih vremenskih uslova i prelazak iz letnjih vrućina u hladnije dane i noći. Ovo godišnje doba donosi, ne samo predivne pejzaže, već i određene izazove kada je reč o nezi kućnih ljubimaca.

Da biste osigurali da vaši četvoronožni prijatelji budu zdravi i srećni, evo sedam saveta za jesenju negu kućnih ljubimaca:

1. Zdravlje je bogatstvo

Znamo šta mislite, „krpelji su letnji problem“, zar ne? Iako je ovo pretežno tačno, važno je zapamtiti da dosadni krpelji zapravo mogu da prežive tokom zimskih meseci pa čak i da uspevaju i u jesenjim okruženjima kao što su velike gomile komposta i gomile baštenskog lišća. Držite buve i krpelje na odstojanju pomoću proverenih preparata i uz nadzor veterinara.

2. Sjaj u mraku

Kako se tamnije noći približavaju, važno je da krzna vaših ljubimaca budu dobro osvetljena. Bilo da se igraju u sumraku u baštenskom svetlu ili ste napolju u šetnji, zarad njihove bezbednosti najbolje je da budu vidljivi.

3. Neka njihovo krzno raste

Dok vlasnici počinju da preturaju po poleđini svojih ormara u potrazi za velikim zimskim džemperima i ljubimcima će trebati kaputi kako bi im bilo prijatno i toplo ove jeseni. Iako ste možda u iskušenju da ih pošaljete na redovnu negu, vredi dozvoliti da njihovo krzno samo malo naraste u narednih nekoliko meseci.

4. Hrana za razmišljanje

Održavanje redovne rutine vežbanja tokom ovih hladnijih meseci je od vitalnog značaja. Iako je vama možda teže pronaći motivaciju da izađete u šetnju sa svojim prijateljem, on će vam zaista zahvaliti na tome! Takođe, sasvim je prirodno da će ljubimci provoditi manje vremena napolju, tako da je važno da kontrolišete njihove porcije hrane.

5. Dosadne sezonske opasnosti

Jesenji meseci donose sa sobom mnogo radosti, ali postoje i opasnosti kojih vlasnici treba da budu svesni. U ovo doba godine to su proizvodi protiv smrzavanja. Čak i najmanja količina antifriza iz boca ostavljena sa strane ili curenje može izazvati ometanje rada bubrega, a u nekim slučajevima čak i smrt – posebno kod mačaka.

6. Bez trikova, samo poslastice

Zabavite se ove godine u Noći veštica i uverite se da su čokolade i slatkiši van domašaja vaših krznenih prijatelja. Ove ukusne poslastice za decu (i odrasle) mogu izazvati ozbiljne stomačne tegobe kod pasa.

7. Pripremite se za praznike

Ako se vaši kućni ljubimci lako uplaše, pomozite im u smirivanju anksioznosti i hiperaktivnosti. Odvraćanje pažnje jorganima je uvek dobra ideja. Kada su u pitanju mace, ako se osećaju zabrinuto ili uznemireno, omogućite im privatnost jer one imaju tendenciju da se sakriju gde se osećaju sigurno.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.