Mihajlović: Srbija ne bi trebalo da propusti priliku za iskopavanje litijuma

BEOGRAD – Propuštanje prilike za iskopavanje litijuma bila bi velika šteta za Srbiju, izjavila je Zorana Mihajlović gostujući na TV Prva.

Bivša ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je danas da se tema jadarita koristi isključivo u političke svrhe, te upozorila da bi propuštanje prilike za iskopavanje litijuma imalo ozbiljne posledice po Srbiju.

U gostovanju na televiziji Prva, Mihajlović je istakla da postoje bezbedni načini za eksploataciju jadarita i da Srbija ima kapacitete i institucije koje mogu da obezbede poštovanje svih standarda u tom procesu.

Jadarit je jedinstveni mineral u svetu, a samo Srbija raspolaže ovim resursom. Iz jadarita možemo dobiti litijum, ključnu sirovinu za energetsku tranziciju. Međutim, pitanje jadarita danas je u velikoj meri politizovano – biti protiv vlasti znači biti protiv jadarita, dok se podrška jadaritu često povezuje sa podrškom predsedniku Vučiću, što stvara nepotrebnu polarizaciju u društvu,” navela je Mihajlović.

Dodala je i da je litijum ređi resurs od nafte i gasa, te da ne postoji zemlja u svetu koja ga ne bi eksploatisala kada bi imala takvu mogućnost.

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.