Vina su odlična, a mnogi ljudi imaju svoje zalihe ili kolekcije za otvaranje tokom nekih proslava ili jednostavno uživaju u ispijanju istih.
Kako vino prolazi kroz proces fermentacije, nekome bi moglo biti teško da pretpostavi da se pokvarilo. Međutim, od suštinskog je značaja znati da li je vino loše, jer loše vino može imati štetne zdravstvene efekte i oduzeti lepo iskustvo prilokom ispijanja.
Fizički znaci da je vaše vino loše
Kao i svaka druga hrana ili piće, vino ima period o tome koliko bi vremena bilo potrebno da postane loše kada se otvori. Jednom otvoreno na duži period, kvalitet vina se može brzo pogoršati.
Znakovi u mirisima
Aroma vina je često jedan od najočiglednijih pokazatelja da li je vreme da se otvori druga boca. To je takođe jedan od vitalnih aspekata na koje treba obratiti pažnju prilikom degustacije vina.
Ukus
Možda ne uspete da prepoznate znakove koje pružaju izgled i arome vina. Možete da nastavite i koristite svoje čulo ukusa da biste ispitali da li vaše vino ima čudne ili intenzivne ukuse.
Ako kupite čašu vina sa aromom koja se ne slaže sa njenim ukusom, vino se najverovatnije pokvarilo. Možda ste kupili nešto što ne bi trebalo da bude slatko kao desertno vino, ali kada otpijete gutljaj, ima ukus kao desertno vino kada ne bi trebalo da bude. Ovaj efekat može značiti da je vino bilo podvrgnuto prekomernoj količini toplote, pa se zbog toga ne može konzumirati.
Boca vina ostavljena predugo otvorena će razviti jak, kiselkast ukus poput sirćeta. Dok otvarate i sipate, možete osetiti lagano peckanje u nosnim prolazima, kao ren, ako ga popijete.
Očekivani vek trajanja vina
Različite vrste vina imaju različit rok trajanja. Postoje uobičajeni faktori koji utiču na to koliko dugo traju na polici, kao što su procesi uključeni u njihovu izradu. Poznavanje njihovog osnovnog roka trajanja može vam pomoći da bolje utvrdite da li se vaše vino već pokvarilo ili je još uvek dobro.
Više o tome da kažete da li je vino loše
Šta se smatra greškom u vinima? Kvar je defekt vina uzrokovan prirodnim pojavama, nepravilnim postupcima proizvodnje vina ili greškama u procesu skladištenja i starenja.
Iako su začepljena ili odležana vina najčešći uzroci kvarenja vina, nedostaci vina takođe mogu uzrokovati kvarenje neotvorenih boca. I tako, nije uvek vaša greška ako otkrijete neispravno vino u svom skladištu, nemojte se previše nervirati.
Rizik od ispijanja pokvarenog vina
Da, za osobu je bezbedno da konzumira malo pokvarenog vina bez brige o njegovim posledicama. Međutim, trebalo bi da se izbegavaju da konzumiraju prekomerne količine lošeg vina.
Zaključak
Za one koji piju vino, od suštinskog je značaja da znaju kako da znaju da li je vino loše. Na ovaj način možete izbeći zdravstvene rizike i potrošiti dobru bocu vina. Osim toga, trebalo bi da se upoznate i sa pravilnim skladištenjem i budite pažljivi. Ovo su samo neke od stvari koje odgovorne vinopije treba da znaju.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.