Uobičajeni uzroci glavobolje su emocionalni stres, infekcije, groznica, prehlada i dehidratacija, ali i odstupanje od pravila zdravog životnog stila.
Glavobolje mogu da budu i te kako iscrpljujuće, posebno kad se javljaju svakodnevno. Uzroci su različiti, uključujući i stres i dehidrataciju, ali da li je glavobolje moguće izbeći?
Dr Erim Čodri, direktor zdravstvene platforme Manual, daje potvrdan odgovor na ovo pitanje i objašnjava da glavobolje najčešće izaziva hemijska aktivnost koja se odvija u našem mozgu.
– Nervi, krvni sudovi, kao i mišići glave i vrata mogu da odigraju ulogu u pojavi glavobolje – kaže dr Čodri.
– Uobičajeni uzroci glavobolje su emocionalni stres, infekcije, groznica, prehlada i dehidratacija. Na sreću, postoji nekoliko načina zahvaljujući kojima možete ublažiti, pa i sprečiti glavobolju.
1. Ne preskačite obroke
Preskakanje obroka može da dovede do pada nivoa šećera u krvi. Posebno je važno jesti ujutro, jer je organizam proveo barem osam sati bez hrane i potrebno mu je “gorivo” za predstojeće dnevne obaveze. Nažalost, svedoci smo da većina ljudi preskače doručak zbog žurbe i obaveza.
– Kao odgovor na ovo,telo oslobađa hormon koji signalizira mozgu da ste gladni, a hormoni mogu da utiču na povećanje krvnog pritiska i sužavanje krvnih sudova, što opet može da rezultuje glavoboljom – objašnjava dr Čodri.
2. Bolje držanje
Sedenje u nepravilnom položaju ili dugotrajno ležanje na kauču može da izazove glavobolju.
– Napetost u gornjem delu leđa, vratu i ramenima može da inicira glavobolju. Pulsirajući bol se javlja u donjem delu lobanje, a neretko se javlja sevajući bol u čelu – navodi dr Čodri.
Ukoliko ste prinuđeni da duže vreme držite telo u jednom položaju, potrudite se da na svakih pola sata ustanete i prošetate par minuta.
3. Izbegavajte okidače
Poznato je da pojedine vrste namirnica i napitaka mogu da izazovu glavobolju.Prerađena hrana koja sadrži nitrate, stari prevreli sirevi, kisele i fermentisane namirnice, kofein, alkohol, čokolada i veštački zaslađivači sadrže supstance koje mogu da izazovu glavobolju.
Dr Čodri podseća da slana prerađena hrana sa visokim nivoom natrijuma može da poveća krvni pritisak, izazivajući glavobolje ili migrenozne napade.
4. Ne izbegavajte lekove
Osobe koje često pate od glavobolje uglavnom pokušavaju da izbegnu ispijanje analgetika, jer se s jedne strane nadaju da će bol proći sam od sebe, a s druge strane strahuju da bi mogli da postanu rezistentni na lekove protiv bolova.
– Studije pokazuju da je aspirin dobar lek za ublažavanje bolova, kao i ibuprofen. Ali, kako je uzimanje lekova “na prazan stomak” rizično jer može da izazove iritaciju želuca, najbolje je da lek popijete posle doručka ili uz čašu mleka ili jogurta. Ukoliko glavobolja potraje duže, najbolje je da se konsultujete sa svojim lekarom opšte prakse – ističe dr Čodri.
5. Odmorite se
Sve je manje ljudi koji po završetku posla čitaju knjige ili šetaju prirodom – najveći deo provodi slobodno vreme uz TV ili gledajući u ekran mobilnog telefona. Ali, plavo svetlo koje ekrani emituju može negativno da utiče na san. I ne samo to – dr Čodri podseća se očni mišići naprežu, što može da izazove glavobolju.
S druge strane, gledanje u daljinu, posebno ako se nalazite napolju, odmara očne mišiće, a samim tim može i da prevenira zamor očiju i glavobolju.
6. Vežbanje na otvorenom
Kada smo fizički aktivni, cirkulacija nam je bolja, organizam dobija više kiseonika, a sve to zajedno može da smanji šansu za pojavu glavobolje.
– Brzo hodanje ili vožnja bicikla u trajanju od pola sata dnevno mogu da budu od velike koristi – zaključuje dr Čodri.
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.