5G u Srbiji sledeće godine

Aukcija za dodelu frekvencija za 5G mrežu planira se sledeće godine, najavio resorni ministar.

Srbija će dodeliti frekvenciju za dugo najavljivanu 5G mrežu tokom 2024. godine, izjavio je danas ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović na otvaranju 31. telekomunikacionog foruma “Telfor”.

– Paralelno sa pripremama za 5G aukciju, Ministarstvo radi na značajnim preduslovima za uspešan prelazak na 5G i to na uklanjaju barijera za izgradnju baznih stanica, kao i izgradnji optičke mreže u ruralnim predelima, koja će biti neophodna da pun potencijal 5G tehnologije bude u razumnom roku dostupan svima – rekao je ministar i dodao da se istovremeno operatori spremaju za unapređenje svojih mreža.

Naglasio je da će uvođenjem 5G mreže građanima i privredi biti značajno olakšana komunikacija.

– Najveći doprinos biće u industriji i uslužnim delatnostima, jer će se zahvaljujući kraćem vremenu odziva i većoj brzini poslovanja omogućiti uspostavljanje inovativnih servisa poput automatizacije i robotizacije proizvodnih procesa – rekao je Jovanović.

Generalni direktor „Telekoma Srbija“, Vladimir Lučić, je na prošlom „Telforu“ rekao da je ta kompanija spremna za 5G tehnologiju ali se njegova nada da će biti „uvedena“ u Srbiju 2023. godine nije ostvarila.

Telekomunikacioni forum “Telfor 2023” organizuje se danas i sutra u hotelu Kraun plaza, a glavne teme su razvoj širokopojasne infrastrukture u ruralnim predelima Srbije i tranzicija na 5G mrežu.

Forum prikazuje sve relevantne aspekte telekomunikacionih i informacionih tehnologija, kao što su istraživanja, tehnički aspekti, razvoj, ekonomija, obrazovanje, oprema, servisi i sistemi.

Telekomunikacioni forum “Telfor” okupio je veliki broj autora, pojedinačnih posetilaca i predstavnika kompanija iz više od 30 zemalja.

Organizatori foruma su Društvo za telekomunikacije, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu, IEEE ComSoc chapter Srbija i Crna Gora, IEEE sekcija Srbija i Crna Gora, kao i IEEE Region 8.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: