5G tehnologija omogućava digitalnu transformaciju

PEKING – Kina brzo proširuje svoju 5G infrastrukturu, koristeći bežičnu tehnologiju sledeće generacije kako bi olakšala digitalizaciju različitih sektora u zemlji.

Do kraja juna izgrađeno je oko 1,85 miliona 5G baznih stanica koje podržavaju preko 450 miliona krajnjih korisnika, od kojih obe čine preko 60 procenata globalnog ukupnog broja.

Telekomunikaciona mreža koja se brzo širi, sa velikom brzinom, velikom pouzdanošću i malim kašnjenjem, omogućila je futurističke scenarije u sektorima kao što su proizvodnja, medicinske usluge i poljoprivreda.

Pametne fabrike

Vodeći kineski proizvođač litijum-jonskih baterija za automobile Contemporary Amperex Technology Co Ltd (CATL)  digitalizuje svoje fabrike baterija.

Centralno kontrolisana proizvodnja, ultra-brza vizuelna inspekcija kvaliteta i ekspertski sistem proširene stvarnosti u CATL proizvodnom pogonu su omogućeni sa 5G.

5G tehnologija omogućava CATL inženjerima da prate celu radionicu u realnom vremenu i brzo rešavaju tehničke probleme na daljinu kao da su na licu mesta.

Oblaganje ćelija je jedan od najdelikatnijih procesa u proizvodnji baterija, jer se materijali moraju ravnomerno rasporediti na bakarnu ili aluminijumsku foliju debljine mikrometra.

U radionici zaposleni koriste tablet računare za kontrolu ekstruzionih glava mašina za oblaganje punim tempom.

Dvospratna mašina za premazivanje, dužine 100 metara, može da podnese foliju od 100 metara u minuti, proizvodeći jednu ćeliju za 1,7 sekundi. Njegova stopa kvarova je zabeležena kao samo jedan u milijardu, zahvaljujući brzom i stabilnom 5G prenosu.

Fabrika takođe ima više od 200 automatizovanih vozila sa 5G tehnologijom koja prolaze kroz montažne linije za transport baterija i drugih materijala.

CATL planira da implementira 5G tehnologiju u svojih 10 globalnih proizvodnih baza, rekao je Čen Ling, direktor za informisanje kompanije.

Brodogradilište Jiangnan pod China State Shipbuilding Co Ltd u Šangaju takođe prihvata 5G tehnologiju.

Državni brodograditelj radi sa naučnicima sa Šangajskog univerziteta Jiao Tong na razvoju pametnog sistema sa 5G tehnologijom kako bi se skratio radni proces u brodogradnji sa 14 sati na oko dva sata.

Inteligentni proizvodni pogoni kao što su CATL i Jiangnan u Kini su nastavili da se umnožavaju, čineći visokotehnološku proizvodnju trendom.

Foto: Xinhua
Daljinska operacija

U 2019. godini, hirurg u bolnici Huashan u Šangaju izveo je endoskopsku operaciju za uklanjanje tumora hipofize u mozgu pacijenta.

Oko 20 kilometara dalje, skoro 60 stažista je pažljivo posmatralo operaciju, koja se prenosila uživo na 4K ekranu visoke definicije. Zahvaljujući 5G bežičnim uređajima koje je razvio kineski telekomunikacioni gigant Huawei, takva najsavremenija tehnologija bila je moguća.

To je označilo lansiranje prve pilot baze 5G pametne medicine u Šangaju. Hirurške procedure u Kini se razvijaju zbog prednosti male latencije 5G mreže.

Dana 17. januara ove godine, hirurzi u Huašanu su pokušali da izdvoje osnovni tumor kranija, podržan 5G tehnologijom mešovite stvarnosti (MR) koju je razvio startup sa sedištem u Šangaju.

Noseći VR slušalice, iseku ciljna tkiva precizno kroz rez na koži od pet centimetara. Poboljšane 3D holografske slike mozga projektovane su u realnom vremenu na skalp pacijenta kako bi se ukazale tačne lokacije unutar mozga.

Huašanova 5G+MR operacija uvrštena je među 10 najboljih slučajeva na ovogodišnjoj Svetskoj 5G konvenciji održanoj u Harbinu prošle nedelje.

5G tehnologija takođe podržava daljinski kontrolisane robotske operacije. Medicinski radnici iz dve bolnice u istočnom kineskom gradu Nandžingu i najzapadnijoj prefekturi Kizilsu Kirgiz u autonomnom regionu Sinđijang u zemlji sarađivali su da izvedu operaciju uklanjanja kamenca preko robota sa 5G tehnologijom.

Iskusni hirurzi u Nandžingu koristili su ultrazvučnu mašinu na daljinu da daju uputstva o tačnom mestu uboda, dok su njihovi kolege udaljeni 5.000 kilometara radili u skladu sa tim kako bi uklonili kamen.

Tokom operacije, prosečno kašnjenje dvosmerne 5G mreže smanjeno je na samo 135 milisekundi, što znači da su hirurzi mogli da komuniciraju skoro bez ikakvog vremenskog odlaganja.

Od 1. avgusta, bolnica Kizilsu Kirgiz završila je 22 robotske operacije uklanjanja kamena, čineći visokokvalitetne medicinske usluge dostupnijim pacijentima koji žive u udaljenim oblastima zemlje.

Digitalna farma

Poljoprivreda, koja se obično smatra prirodnim resursom, takođe je integrisana sa 5G tehnologijom.

Na polju pirinča u severoistočnoj kineskoj provinciji Heilongjiang, sonda opremljena 5G kamerom sa veštačkom inteligencijom koristi se za dijagnostiku starosti lista, identifikaciju bolesti, kontrolu štetočina i prevenciju biljnih bolesti.

Uz bujne redove useva, senzori nivoa vode su instalirani za merenje vlažnosti zemljišta i omogućavanje automatskog navodnjavanja.

„5G digitalna farma je poboljšala obradu tla, čineći poljoprivredu lakšom za upravljanje“, rekao je Meng Ki, izvođač radova na pametnoj farmi.

„5G poljoprivredne mašine, internet stvari, veštačka inteligencija i druge digitalne tehnologije postaju novi alati za ruralni razvoj“, rekao je Li Daoliang, direktor Međunarodnog koledža u Pekingu, Kineski poljoprivredni univerzitet.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.