500 miliona dinara za zaštitu prirodnih dobara od nacionalnog interesa

BEOGRAD – Članovi Vlade doneli su Uredbu o rasporedu i korišćenju sredstava za subvencionisanje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa za šta je obezbeđeno 500 miliona dinara, što je najveći iznos koji je do sada opredeljen u te svrhe.

Sredstvima koja su opredeljena za zaštićena područja sufinansiraju se poslovi upravljača, čuvanje, održavanje i prezentacija zaštićenog područja, zatim izgradnja, opremanje i održavanje objekata i uređenje prostora za posetioce i delatnosti usmerene na korišćenje i unapređenje stanja prirodnih resursa, poput monitoringa prirodnih vrednosti, naučna i druga istraživanja, reintrodukcija vrsta i revitalizacija zaštićenih prirodnih dobara, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Zaštićena područja su najčešći način ili alat kojim se sprovodi zaštita prirode i kojim se direktno štite biljne vrste, a zaštitom staništa stvaraju preduslovi za zaštitu životinjskih vrsta i očuvanje biodiverziteta. Uredba je usvojena kako bi se blagovremeno sprečile ljudske aktivnosti i delatnosti koje mogu da dovedu do trajnog osiromašenja biološke, geološke i predeone raznovrsnosti, kao i poremećaji sa negativnim posledicama u prirodi, što je jedan od osnovnih ciljeva Zakona o zaštiti prirode.

Ministarstvo je u prethodnim godinama nastojalo da poveća ukupnu površinu teritorije pod zaštitom i u ovom trenutku 99 područja uživa zaštitu na nacionalnom nivou.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.