Da biste se rešili viška kilograma, nemojte se odricati uživanja u slatkom, sočnom voću – naprotiv.
Gotovo svi restriktivni režimi ishrane, prilagođeni gubitku viška kilograma na zdrav način, uključuju voće.
Pored toga što je ukusno i može da zameni slatkiše, voće je prava riznica vitamina, vlakana i minerala. Osim toga, ono odlično hidrira organizam i praktično ga je poneti sa sobom u školu ili na posao.
Voće ima manje kalorija od druge slatke hrane, sadrži obilje vlakana i trebalo bi da bude deo svakodnevnog medija, piše “Eatthis.com” koji donosi listu voćki pogodnih za dijetetski režim ishrane čiji je cilj topljenje masnih naslaga.
1. Banane
Banane su prepune hranljivih materija i mogle bi da budu odlični saveznici u topljenju masnih naslaga. Banana ima oko tri grama vlakana, drži sitost i manje je kalorična od drugih namirnica bogatih ugljenim hidratima.
Boja banane može da ima uticaj na gubitak težine. Zelene banane sadrže otporniji skrob od zrelih, žutih banana i obezbeđuje bolju glikemiju koja “ide ruku pod ruku” sa gubitkom težine.
2. Grejpfrut
Ukoliko pojedete grejpfrut pre obroka, veće su šanse da ćete izgubiti višak kilograma, sugerišu istraživanja.
Jedite grejprfrut odvojeno od drugih namirnica ili ga kombinujte sa sirom. Takođe, možete ga dodati zelenoj salati i tako ga uvrstiti u svakodnevnu ishranu.
3. Ananas
Tropsko voće poznato po slatkom ukusu jedno je od omiljenih i na našim prostorima, a ne samo u svojoj postojbini. Ananas je izvor enzima koji pomažu u varenju. Konkretno, ananas sadrži bromelain koji pomaže u varenju proteina. Poboljšano varenje može da pomogne u gubitku težine tako što će regulisati apetit.
Takođe, ananas je dobar izvor vlakana, što opet pomaže u mršavljenju.
Ukoliko ne volite da jedete ananas bez dodataka, kombinujte ga sa grčkim jogurtom ili mladim sirom za užinu bogatu proteinima.
4. Avokado
Iako nema sladak ukus poput većine voćki i ima mnogo više masnoća, nutricionosti preporučuju avokado kao deo većine dijetetskih režima ishrane. Jedna studija je pokazala da su osobe koje su uz ručak jele polovinu avokada prijavljivale manju želju za jelom.
Od avokada možete da napravite ukusan namaz za tost, da ga dodate isečenog na kocke u salatu ili da ga pomešajte sa piletinom, jajima ili tunjevinom za ručak. Zdrave masti i vlakna u avokadu mogu da budu dobri saveznici u gubitku težine.
Dodajte bobičasto voće u smuti ili ovsenu kašu ili ga poslužite za popodnevnu užinu kako biste iskoristili njegove prednosti u cilju mršavljenja.
Pročitajte još:Zabavni načini da uvek ostanete u dob
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.